Mus z białej czekolady to jeden z najpyszniejszych deserków. Składa się tak naprawdę z dwóch głównych składników: białej czekolady i śmietanki kremówki. Usztywniony jest żelatyną. Jest kremowy, delikatny i słodziutki. Lubię łączyć go z owocami takimi jak maliny, truskawki, jagody, mango. Z jego udziałem przygotowałam serniki, a także ciasta na biskzopcie. Taki mus podaje również w postaci monoporcji oblanych mirror glaze. A dziś w "Weekendowej Cukierence" chce Wam zaproponować mus czekoladowy w szklaneczkach - jako jednoporcjowy deser. Choć przyznaje, że ciężko zjeść na raz taką dużą porcję, jaką zrobiłam 🙂 Następnym razem zrobię 12 mniejszych.
Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
Jak rozpuścić żelatynę?
Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Więcej przepisów na ciasta z musem z białej czekolady
- Ciasto z truskawkami
- Sernik jagodowy z musem z białej czekolady
- Ciasto z mango i kokosem
- Sernik z musem z białej czekolady
Aksamitny i słodziutki mus czekoladowy połączony z pysznym sosem malinowym
Mus z białej czekolady z malinami
Składniki (6 dużych lub 12 mniejszych porcji):
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 270g białej czekolady,
- 550g śmietany kremówki 36%,
- 7g żelatyny + 35g wody,
- SOS MALINOWY:
- 500g malin,
- 50g cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- DEKORACJA:
- beziki, kulki białej czekolady, owoce
Przygotowanie:
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę drobno kroimy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.
Żelatynę rozpuszczamy w 35g wody i mieszamy z gorącą masą czekoladową. Masę czekoladową z żelatyną studzimy. Powinna być letnia przed dodaniem do śmietanki.
*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na najwyższych obrotach miksera na prawię sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady wlewając ją ciurkiem. Gdy dodamy całą masę czekoladową to zmniejszamy obroty miksera na małe i mieszamy jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.
SOS MALINOWY: Maliny (mrożone lub świeże) umieszczamy w garnuszku razem z cukrem. Zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w zimnej wodzie. Wlewamy na gotujące się maliny. Wlewamy stopniowo i mieszamy. W zależności ile soku puszczą maliny to będzie potrzeba odrobinę mniej lub więcej mąki do zagęszczenia. Więc mąkę dodajemy stopniowo i sprawdzamy czy sos już zgęstniał. Powinniśmy otrzymać gęsty sos malinowy. Jeśli mamy ochotę to możemy przetrzeć go przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sos malinowy studzimy.
ZŁOŻENIE DESERU: Przygotowujemy 6 szklaneczek. U mnie są to pucharki o pojemności 300ml. Mus z białej czekolady rozlewamy pomiędzy 6 szklaneczek (po około 140g do każdej). Mus odstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy stężeje to wykładamy porcję sosu malinowego. Dekorujemy. Smacznego!