Zapiekanka z bułek i białej kiełbasy

Prosta, delikatna i pyszna zapiekanka zaledwie z kilku podstawowych składników - podana z sosikiem i surówką smakuje rewelacyjnie! Fajnie sprawdzi się jako sycące śniadanie, lekki obiad, a także kolacja. Proponuję podać ją także na wielkanocne śniadanie w towarzystwie czystego żurku. Na pewno zaskoczysz gości! I będzie pysznie.

Do zapiekanki użyłam dwie duże kajzerki. Ale można dać zwykłe bułki pszenne z przedziałkiem.Fajnie jak te bułki nie będą najświeższe, takie z poprzedniego dnia. Zapiekankę pieczemy z parą wodną dzięki temu zabiegowi wychodzi bardzo delikatna. Jeśli masz duże naczynie żaroodporne to spokojnie możesz podwoić składniki i zrobić większą porcję. Zapiekankę podałam z surówką z kiszonej kapusty i sosikiem ze śmietany z musztardą. Musztardę jeśli chcesz możesz zamienić na chrzan. Fajnie sprawdzą się tutaj także buraczki czy ćwikła.

Więcej przepisów z białą kiełbasą

Zapiekanka z bułek i białej kiełbasy

Zapiekanka z bułek i białej kiełbasy

Delikatna i lekka zapiekanka, która świetnie sprawdzi się na wielkanocne śniadanie czy obiad w okresie wielkanocnym.

Zapiekanka z bułek i białej kiełbasy

Składniki(2 porcje):

  • 2 bułki pszenne lub 2 duże kajzerki,
  • 2 większe białe kiełbaski,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 30g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • SOS:
  • 100g kwaśnej śmietany 18%,
  • 1-2 łyżeczki musztardy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Bułki najlepiej jak będą z dnia poprzedniego, ale żeby nie były twarde jak kamień.

Bułki kroimy w większą kostkę i układamy w średniej wielkości naczyniu żaroodpornym.

Z białych kiełbasek usuwamy osłonki i kroimy w plasterki. Dodajemy je pomiędzy bułki do naczynia żaroodpornego.

Zapiekanka z bułek i białej kiełbasy - przygotowanie

Zapiekanka z bułek i białej kiełbasy - przygotowanie

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wlewamy mleko i masło, dodajemy natkę i jajka. Rozkłócamy i zalewamy bułki z kiełbasą w naczyniu żaroodpornym. Lekko mieszamy składniki z zalewą jajeczną tak, by każdy kawałek bułki pokrył się zalewą.

Zapiekanka z bułek i białej kiełbasy - przygotowanie

Zapiekanka z bułek i białej kiełbasy - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół. Zapiekankę pieczemy z udziałem pary wodnej tzn. naczynie żaroodporne ustawiamy na środkowym poziomie piekarnika, a jeden poziom niżej ustawiamy drugie naczynie wypełnione wrzącą wodą. Zapiekankę pieczemy 45 minut.

Składniki sosu mieszamy ze sobą i podajemy do zapiekanki.

Zapiekankę podajemy w towarzystwie surówki czy ćwikły. Smacznego!

Zapiekanka z bułek i białej kiełbasy

Zapiekanka z bułek i białej kiełbasy

Jeśli przygotujesz zapiekankę z białą kiełbasą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź