Ananasowiec w kwiatach

"Weekendowa Cukierenka" dziś cała w kwiatach ... Witam serdecznie 🙂
Dzisiaj mam dla Was ciasto, które zachwyca wyglądem - piękne, ananasowe kwiaty dodają mu ogromnego uroku. Kwiaty te są bardzo popularne na stronach anglo-języcznych. Tak mnie zachwyciły, zrobiły na mnie ogromne wrażenie, że postanowiłam je mieć w swojej kuchni. Tutaj możecie zobaczyć jak robi się je krok po kroku. Przygotowanie kwiatków ananasowych jest dość proste, ale pracochłonne. Uwierzcie mi jednak, że zaskoczycie nimi swoich gości. I to jest to co lubię w gotowaniu - zaskakiwanie 🙂
Do kwiatków wymyśliłam szybki sernik na zimno i ciasto gotowe 🙂
Składniki:
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • kefir 400g,
  • śmietana 18% 400g,
  • cukier ¾ szklanki,
  • żelatyna 20g,
  • mleko ½ szklanki,
  • masło do wysmarowania formy
  • GALARETKA ANANASOWA:
  • zalewa z ananasa 275ml,
  • żelatyna 10g,
  • woda 1/3 szklanki,
  • KWIATY Z ANANASA:
  • świeży ananas
Przygotowanie:
 
Zaczynamy od przygotowania kwiatów ananasa. Ananasa obieramy. Następnie za pomocą małej, okrągłej łyżeczki usuwamy sęki. Można zrobić to też za pomocą nożyka. Kolejno ananasa kroimy w plastry o grubości 3 mm. Na blachę wykładamy folię, którą smarujemy masłem. Na blasze układamy wycięte plastry ananasa. Plastry wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika z termo obiegiem i trzymamy około 30-40 minut. Jeśli nie mamy piekarnika z termo obiegiem można poradzić sobie uchylając lekko drzwiczki.

Po tym czasie wyjmujemy blachę, plastry odwracamy na drugą stronę i przekładamy do formy do muffinek wysmarowanej masłem. Zmniejszamy temperaturę do 50 stopni i ananasa trzymamy aż do ususzenia – około 1,5 – 2h. Można go w między czasie obracać na drugą stronę. Po wysuszeniu plastry pozostawiamy w formie do muf finek na kilka godzin, aby nabrały kształt kwiatka. Plastry ananasa możemy też wysuszyć w suszarce do owoców. Kefir i śmietanę wlewamy do miski, a następnie dodajemy cukier. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Podgrzewamy mleko, w mleku rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy śmietanowej. Szybko mieszamy i przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki na 1 – 2 godziny do stężenia. Kolejno przygotowujemy galaretkę ananasową. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę, którą łączymy z zalewą z ananasa. Dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do stężenia na 1-2 godziny. Ciasto dekorujemy przygotowanymi wcześniej kwiatami. Życzę smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij