Serniczki z marakują

Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne mini serniczki - idealne na jeden kęs. Serniczki te składają się z ciasteczkowego spodu, kremowej masy serowej i pysznego kremu z marakui.

Spód to moje ulubione ciasteczka pełnoziarniste Digestive. Cieszę się ogromnie, że można je ponownie kupić w Polsce. Najłatwiej zmielić je w maszynce do mielenia mięsa.

Do masy serowej dodajemy serek mascarpone i dzięki temu jest dużo lepsza niż tradycyjny sernik. Przy sernikach bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejną ważną rzeczą jest krótkie miksowanie oraz powolne studzenie.

Kropkę nad i w tych serniczkach stanowi krem z marakui czyli w uproszczeniu mówiąc - budyń z marakui. Bardzo prosty i szybki do przygotowania. Jakiś czas temu przygotowałam dużą wersję sernika z marakują, a dziś skusiłam na mini serniczki. Takie serniczki są podzielne, idealne na wszelkie imprezy (słodkie stoły), pięknie się prezentują.

Serniczki z marakują

Serniczki z marakują

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • SPÓD:
  • 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 50g masła,
  • SERNICZKI:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 250g serka mascarpone,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 jajko,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • DODATKOWO:
  • 3/4 porcji kremu z marakui,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.

SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko i skórkę startą z cytryny, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krem z marakui przygotowujemy według TEGO przepisu. Do przygotowania serniczków potrzebujemy około ¾ porcji kremu z marakui. Resztę kremu możemy podać jako dodatek do innych dań np. gofrów, placuszków, ciasteczek.

Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu z marakui. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, aby jej zbędnie nie napowietrzać.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij