Sernik z kremem z marakui

Choć na blogu znajdziecie mnóstwo serników to dziś częstuję Was kolejnym w ramach "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Jest to dość klasyczny sernik. Część sera zastępujemy w nim jednak serkiem mascarpone dzięki temu jest bardziej kremowy. Po upieczeniu sernik studzimy, a następnie smarujemy wcześniej przygotowanym kremem z marakui. Dzięki dodatkowi kremu z marakui sernik ma orzeźwiający, egzotyczny, słodko-kwaśny smak. Marakuję czyli passion fruit można już coraz łatwoej spotkać w sklepach, a zwłaszcza w supermarketach.

Sernik z kremem z marakui

Sernik z kremem z marakui

SKŁADNIKI :

  • KRUCHE CIASTO:
  • 120g mąki,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 80g masła,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 250g mascarpone,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 jajko,
  • DODATKOWO:
  • ½ porcji kremu z marakui

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.

Spód tortownicy o średnicy 25-26cm wykładamy papierem do pieczenia tzn. zapinamy obręcz, a papier wypuszczamy na zewnątrz. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wylepiamy nim dno foremki i robimy 2cm rant. Tortownicę możemy wylepić palcami lub ciasto rozwałkować i wyłożyć. Gdyby ciasto bardzo się kleiło to podsypujemy je odrobiną mąki. Tortownicę wkładamy na kilka minut do lodówki do ponownego schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko, mieszamy do połączenia. Masy serowej nie mieszamy zbyt długo, aby jej nie napowietrzać. Wówczas sernik mógłby urosnąć wysoki, a po wyjęciu z piekarnika opaść.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Tortownicę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Wykładamy masę serową i wyrównujemy ją.

Ciasto pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

Na wierzchu sernika rozsmarowujemy krem z marakui.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego  🙂

Sernik z kremem z marakui

Sernik z kremem z marakui

Sernik z kremem z marakui

Sernik z kremem z marakui





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź