Kruche ciasteczka pistacjowe

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje kruchutkie ciasteczka o smaku pistacji. Ciastka są niezwykle kruche, bo przygotowane są z żółtek i dużej ilości tłuszczu. Ciasto przed wałkowaniem powinno być dobrze schłodzone, aby dało się je łatwo rozwałkować. Ciasteczka możemy zjeść same, możemy polać lukrem i posypać posiekanymi pistacjami lub przełożyć np. konfiturą malinową.

SKŁADNIKI (40 sztuk):

  • 200g mąki pszennej,
  • 175g zimnego masła,
  • 80g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 100g zmielonych pistacji,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy ze zmielonymi pistacjami i cukrem pudrem. Siekamy razem nożem na stolnicy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy żółtka i chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na minimum 1h do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremek wycinamy okrągłe ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, termoobieg. Ciasteczka pieczemy około 8-10 minut, do lekkiego zarumienia.

Gdy ciasteczka ostygną to zdejmujemy je z blaszki.

Życzę smacznego!

Kruche ciasteczka pistacjowe

Kruche ciasteczka pistacjowe





2 komentarzy

  1. Ciasteczka wyszły przepyszne ❤️

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę 😍

Zostaw odpowiedź