Ciasto truskawkowe trifle

To ciasto inspirowane pysznym angielskim deserem TRIFLE – na który składają się: budyń, galaretka i bita śmietana. Ciasto można podać jako tort. Jest pracochłonne, ale smakuje fenomenalnie. Można użyć poza sezonem na truskawki np. malin.

Ciasto truskawkowe trifle

Ciasto truskawkowe trifle

SKŁADNIKI :

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek oleju,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 6 żółtek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200g miękkiego masła,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 800g śmietany kremówki,
  • 4 łyżeczki żelatyny + gorąca woda do rozpuszczenia,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • TRUSKAWKI:
  • 500g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2,5 szklanki gorącej wody,
  • PONCZ:
  • ½ szklanki wody,
  • 4,5 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (25×35) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 części.

PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy i dodajemy śmietanę kremówkę, ponownie całość zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się kożuch. Budyń całkowicie studzimy.

Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek.

KREM ŚMIETANKOWY: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy ją do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając. Masa śmietankowa zacznie szybko tężeć.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem budyniowy.

Na kremie układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 ponczu. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę śmietanową. Krem śmietankowy przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy resztą ponczu. Ciasto odstawiamy do lodówki.

W tym czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody. Truskawki kroimy w mniejsze cząstki. Truskawki rozkładamy równomiernie na wierzchu ciasta. Zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Aby biszkopt ładnie przekroił się na pół powinien być wcześniej upieczony. Ja zazwyczaj biszkopt piekę poprzedniego dnia.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij