Tres leches (meksykańskie ciasto mleczne)

Tres leches czyli w tłumaczeniu trzy mleka to nasączane ciasto mleczne. Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na słynne ciasto meksykańskie. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw pieczemy biszkopt. Następnie dziurkujemy go i nasączamy mleczną mieszanką. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę kremówkę. Ciasto jest wilgotne, słodziutkie, pyszne. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy cały poncz wsiąknie w biszkopt. Do ciasta możemy dodatkowo podać maliny czy truskawki i wyłożyć je na wierzch.

Tres leches (meksykańskie ciasto mleczne)

Tres leches (meksykańskie ciasto mleczne)

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • NASĄCZENIE:
  • 1/3 szklanki płynnej śmietany 30%,
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 350ml zagęszczonego mleka niesłodzonego,
  • DODATKOWO:
  • 600g śmietany kremówki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do miski wbijamy 5 żółtek. Dodajemy ½ szklanki cukru oraz ekstrakt waniliowy. Ucieramy je razem na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej. Wówczas dodajemy mleko, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie z masą mleczno-jajeczną. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier (pozostałe ¼ szklanki) i ubijamy jeszcze razem około 2 minut. Pianę z białek łączymy bardzo delikatnie z resztą ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę 23x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy je około 30-35 minut (do suchego patyczka). Ciasto może pod koniec zacząć się spiekać więc przykrywamy je wówczas folią. Ciasto po upieczeniu studzimy. Możemy z ciasta po wystudzeniu delikatnie nożykiem zeskrobać kożuszek (tak jak w przypadku biszkoptu), ale nie jest to konieczne.

Gdy ciasto ostygnie to bardzo gęsto nakłuwamy je widelcem. Mieszamy ze sobą składniki ponczu: śmietanę kremówkę, mleko skondensowane słodzone i mleko zagęszczone niesłodzone. Tak przygotowanym ponczem powoli zalewamy ciasto w formie.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Wykładamy ją na wierzch ciasta, wyrównujemy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Życzę smacznego!

Tres leches (meksykańskie ciasto mleczne)

Tres leches (meksykańskie ciasto mleczne)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij