Gofry z czekoladą

Mimo, że nazwałam swój wypiek goframi to tak naprawdę są to ciastka, ale...najlepsze kruche ciasteczka z czekoladą przygotowane w gofrownicy!

Gofry jakie znamy są zazwyczaj lekkie i puszyste, mięciutkie. Podajemy je najczęściej z bitą śmietaną i owocami. Natomiast moja dzisiejsza propozycja jest zupełnie inna. Gofry wychodzą mocno chrupiące, czekoladowe, treściwe i uzależniające w smaku. Ciasto na gofry przygotowujemy tak jak ciasto ucierane tzn. najpierw ucieramy masło z cukrem, później z jajkami, a na sam koniec łączymy z resztą składników. Ciasto jest gęste, ale takie ma być 😉 Gdy ciasto jest już gotowe to przechodzimy do pieczenia. I tutaj następuje dowolność. Możecie nakładać ciasta na "pełnego" gofra, a możecie dać tylko łyżkę ciasta i utworzyć kleksa. W ten sposób otrzymamy idealne małe ciasteczka o pięknym wyglądzie.

Ciasteczka z czekoladą z gofrownicy

Ciasteczka z czekoladą z gofrownicy

Składniki na gofry z czekoladą

Do przygotowania gofrów potrzebujemy:

  • masło - nie margaryne. Najlepsze wypieki są na maśle. Używamy koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukier i cukier wanilinowy - nadają gofrom odpowiedniej słodyczy. Gofry są w punkt słodkie. Możesz zastąpić cukier biały cukrem brązowym.
  • jajka - wiążą ciasto w całość.
  • mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną - które pomagają zachować ciastku odpowiedni kształt.
  • mielone orzechy laskowe - najlepiej do czekolady pasują mi orzechy laskowe, ale możesz użyć dowolnych zmielonych orzechów.
  • mleko - sprawia, że ciasto nie jest za gęste.
  • chocolate chips - to dzięki dodatkowi kropelek czekolady gofrom nie można się oprzeć. Mimo ich dodatku gofry nie są przesadnie słodkie. Jeśli ich nie masz to użyj czekolady deserowej, mlecznej lub gorzkiej.
Składniki na gofry z czekoladą

Składniki na gofry z czekoladą

Jak przygotować gofry z czekoladą?

Przygotowanie gofrów jest bardzo proste. Wystarczy tylko pięć kroków.

  1. Nagrzej gofrownicę.
  2. Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
  3. Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkami i zmiksuj z suchymi składnikami i mlekiem.
  4. Dodaj chocolate chips - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników.
  5. Upiecz gofry na rumiano i wyłóż je na kratkę.

Gofry wyjmuj wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Rób to ostrożnie, bo roztopiona czekolada będzie bardzo gorąca.

Po każdej porcji możesz ostrożnie przetrzeć gofrownicę złożonym ręcznikiem papierowym, by usunąć roztopioną czekoladę.

Przechowywanie gofrów

Gofry przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku:

  • w temperaturze pokojowej - do 2 dni,
  • w lodówce - do 3-4 dni.
Gofry z czekoladą

Gofry z czekoladą

Często zadawane pytania

Czy mogę użyć innych orzechów?

Tak, orzechy laskowe możesz zastąpić mielonymi migdałami lub orzechami włoskimi.

Jaka czekolada będzie najlepsza?

Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się czekolada deserowa. Ale jeśli lubisz możesz użyć mlecznej lub gorzkiej.

Jak zrobić gofry w zdrowszej wersji?

Zastąp wówczas mąkę pszenną jasną mąką orkiszową. Koniecznie użyj dobrej jakości gorzkiej czekolady, a cukier zamień na ksylitol.

Gdzie kupić chocolate chips?

Chocolate chips czy kropelki czekolady można zamówić w dowolnym sklepie internetowym z produktami cukierniczymi. Można je znaleźć także na Allegro.

Jaka gofrownica jest najlepsza?

Aby uzyskać chrupiące gofry należy zwrócić uwagę na moc gofrownicy. Powinna wynosić min. 1300W. Używam od kilku lat gofrownicy firmy Dezal i jestem z niej bardzo zadowolona.

Więcej przepisów na gofry

Gofry z czekoladą

Gofry z czekoladą

...a tak naprawdę pyszne kruche ciasteczka z czekoladą z gofrownicy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, bardzo chrupiące, uzależniające w smaku.

Gofry z czekoladą

Składniki (8 sztuk):

  • 100g masła,
  • 40g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 3 jajka,
  • 100ml mleka,
  • 150g mąki pszennej,
  • 100g mąki ziemniaczanej,
  • 50g mielonych orzechów laskowych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100g chocolate chips lub czekolady deserowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na gofry powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki lub bardzo drobno siekamy.

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, mielone orzechy laskowe i proszek do pieczenia.

Do misy miksera wkładamy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem przez 5 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku ucierając 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy mleko i suche składniki w dwóch turach i mieszamy na małych obrotach miksera krótko, tylko do połączenia. Na sam koniec dodajemy chocalate chips lub czekoladę i mieszamy.

Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-4 minuty w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron. Gofry wyjmujemy na kratkę i studzimy.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz gofry z czekoladą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź