Gofry na maślance

Jeśli jesteście fanami moich placuszków na maślance to na pewno przypadną Wam do gustu także gofry maślankowe. Zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepsze gofry tradycyjne na blogu 🙂 Są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko, o pysznym maślankowym smaku. Nie potrzebują za bardzo dodatków, wystarczy odrobina cukru pudru na wierzch. Kto raz ich spróbuje już nie sięgnie po inne, spróbujcie!

Gofry na maślance

Gofry na maślance

SKŁADNIKI (8 sztuk):

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki maślanki,
  • ¼ szklanki mleka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 6 łyżek oleju,
  • Szczypta soli,
  • Odrobina ekstraktu waniliowego,

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Żółtko łączymy z cukrem, mlekiem, maślanką, ekstraktem waniliowym i olejem, miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy. Kolejno ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białka.

Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego!

Gofry na maślance

Gofry na maślance

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij