Gofry jaglano-bananowe

Kochamy gofry  i co chwila testujemy nowe połączenia smakowe. Dzisiejsza propozycja to gofry bezglutenowe przygotowane z mąki jaglanej i kukurydzianej, bez dodatku cukru, a słodzone bananem. Takimi goframi z apetytem zajadał się mój dwuletni synek. Gofry te będą idealne dla niemowlaków podczas rozszerzania diety. Gofry są bardzo szybkie do przygotowania. Pamiętajcie, że gwarancją chrupiących gofrów (oprócz przepisu) jest użycie dobrej gofrownicy, o mocy co najmniej 1300W.

Gofry jaglano-bananowe

Gofry jaglano-bananowe

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 2 jajka,
  • 150g obranego banana,
  • 100g mąki jaglanej,
  • 25g mąki kukurydzianej,
  • 40g mleka,
  • 25g oleju słonecznikowego,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Banana miksujemy blenderem na mus. Do miski wkładamy obie mąki, dodajemy olej, mleko, banana i żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Następnie delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Oczywiście białka ubijamy tuż przez wymieszaniem z ciastem.

Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jedna porcja gofrów zawiera około 251kcal. W tym:

  • węglowodany – 31,3g,
  • białko – 7,9g,
  • tłuszcz – 10,5g,
  • błonnik – 2,3g.

To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub podwieczorek.

Gofry jaglano-bananowe

Gofry jaglano-bananowe

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź