Gofry jaglano-bananowe

Kochamy gofry  i co chwila testujemy nowe połączenia smakowe. Dzisiejsza propozycja to gofry bezglutenowe przygotowane z mąki jaglanej i kukurydzianej, bez dodatku cukru, a słodzone bananem. Takimi goframi z apetytem zajadał się mój dwuletni synek. Gofry te będą idealne dla niemowlaków podczas rozszerzania diety. Gofry są bardzo szybkie do przygotowania. Pamiętajcie, że gwarancją chrupiących gofrów (oprócz przepisu) jest użycie dobrej gofrownicy, o mocy co najmniej 1300W.

Gofry jaglano-bananowe

Gofry jaglano-bananowe

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 2 jajka,
  • 150g obranego banana,
  • 100g mąki jaglanej,
  • 25g mąki kukurydzianej,
  • 40g mleka,
  • 25g oleju słonecznikowego,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Banana miksujemy blenderem na mus. Do miski wkładamy obie mąki, dodajemy olej, mleko, banana i żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Następnie delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Oczywiście białka ubijamy tuż przez wymieszaniem z ciastem.

Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jedna porcja gofrów zawiera około 251kcal. W tym:

  • węglowodany – 31,3g,
  • białko – 7,9g,
  • tłuszcz – 10,5g,
  • błonnik – 2,3g.

To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub podwieczorek.

Gofry jaglano-bananowe

Gofry jaglano-bananowe

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij