Gofry na kwaśnej śmietanie z borówkami

Te gofry są idealnie słodkie, puszyste i chrupiące. Smakują świetnie same, ale można je podać polane syropem klonowym. Do ich przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera.

Gofry na kwaśnej śmietanie z borówkami

Gofry na kwaśnej śmietanie z borówkami

SKŁADNIKI:

  • 2 duże jajka,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%,
  • 1/3 szklanki roztopionego masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1 i ½ szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 czubata szklanka borówek,

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier. W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy roztopione i wystudzone masło, mleko, śmietanę, ekstrakt z wanilii i mieszamy.

Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Do powstałej masy dodajemy borówki. Delikatnie mieszamy. Ciasta nie mieszamy zbyt długo. Mogą zostać widoczne „ciapki” z mąki.

Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy porcję ciasta i smażymy gofry.

Gofry podajemy z borówkami, polane syropem klonowym.

Życzę smacznego 🙂

Gofry na kwaśnej śmietanie z borówkami

Gofry na kwaśnej śmietanie z borówkami





6 komentarzy

  1. Nie wiem czy autorka przepisu kiedykolwiek piekła te gofry. Ciasto bardzo gęste, nie dało się go wylać na gofrownicę. Po upieczeniu gofry są gumowate, zapychające, bez smaku. Paskudne

  2. cukiereczek

    Niestety, nie zgodzę się z tą opinią. To jedne z lepszych gofrów jakie jadłam. Tak, ciasto jest gęste, ale da się je z łatwością rozprowadzić w gofrownicy – proszę spojrzeć na zdjęcia.

  3. Sa mega! Dzięki próbowałam. 🙂
    Faktycznie tez wydały mi się gęste dlatego dodałam jeszcze więcej mleka. Ale to tez mogło być spowodowane wielkością szklanki moja ma 300ml.
    Świetny przepis. Będę go już zawsze używać ❤

    • cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz! ❤️ Cieszę się bardzo, że smakowały ?

  4. Przepis najszybszy jaki widziałam a gofry rewelacja, mega delikatne. Nie dałam borówek ale następnym razem spróbuje z owocami

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakują ♥️

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij