Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne kruche i maślane ciasteczka wyciskane z maszynki do mielenia mięsa rodem z PRL-u. Takie ciastka na pewno pieczone były w niejednym domu przez nasze babcie i mamy.
W moim domu rodzinnym niestety nie piekło się ich, ale zajadałam się nimi u cioci więc dobrze zapamiętałam ten pyszny smak. Do przygotowania ciastek wykorzystałam przepis Dominiki z profilu IG Czekoladą Malowane. Przepis jest bombowy! To najlepsze kruchutkie ciastka z maszynki. Ciasto jest z dużą ilością żółtek, z dodatkiem smalcu, z cukrem wanilinowym - takie jak pamiętam z dawnych lat.
TUTAJ znajdziesz przepisy na wykorzystanie białek.
Ciasteczka są proste i dość szybkie do przygotowania. Są idealnie kruche, delikatne, rozpływają się w ustach. Aby je przygotować potrzebna jest specjalna nakładka do maszynki do mielenia mięsa. Można ją łatwo kupić w sklepach gospodarstwa domowego lub zamówić na stronach internetowych.
Spokojnie, jeśli nie masz takiej maszynki, to również możesz przygotować kruche ciasteczka z tego przepisu. Wówczas ciasto rozwałkuj na grubość około 1cm i wytnij kształty foremką. Ciasto wcześniej schłodź, aby się dobrze wałkowało. Lekko podsypuj je mąką. Ewentualnie możesz je także rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Ciastka można zrobić w różnych wersjach smakowych zastępując część mąki: kakao, wiórkami kokosowymi czy zmielonymi orzechami. Można zamiast cukru wanilinowego użyć startej skórki cytrynowej czy pomarańczowej. Można łączyć je razem smarując marmoladą czy gęstym dżemem i polać rozpuszczoną czekoladą. Myślę, że już wkrótce przetestuje nowe warianty smakowe i podzielę się z Wami przepisem.
TUTAJ znajdziesz przepisy na ciasteczka na święta Bożego Narodzenia.
Ciastka świetnie się przechowują (nawet do 2 miesięcy w zamkniętym pojemniku). Już myślami jestem w okresie świątecznym i wiem, że przygotuje je do słoja miasteczkowego na święta.
Ostatnio piekłam same nowoczesne ciastka jak np. te z oreo i białą czekoladą czy syropem klonowym i orzechami pekan. Uwielbiam takie nowoczesne przepisy, ale kocham stare, babcine receptury. Zobaczcie, poniżej linkuje Wam przepisy na ciastka, które również sięgają do tradycji z PRL - czyli są przygotowane według starych, babcinych zapisek.
Więcej babcinych przepisów na domowe ciastka
- Ciastka drożdżowe na zimno
- Smalcówki
- Piwoszki
- Orzeszki
- Rurki z kremem
- Matyldki
- Amoniaczki
- Pierniczki zaparzane
- Makowiki
To ciastka ze starego babcinego zeszytu z przepisami. Są idealnie kruche, maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Świetnie się przechowują.
Ciastka z maszynki
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 300g cukru,
- 50g cukru wanilinowego,
- 24g proszku do pieczenia,
- 300g masła,
- 100g smalcu,
- 210g śmietany 18%,
- 10 żółtek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być schłodzone.
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i smalec. Siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji drobnej kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.
*Ciasto możesz przygotować wcześniej i trzymać zawinięte w folii w lodówce kilka dni. Ciasto, które spędzi więcej czasu w lodówce będzie twardsze. Żeby łatwiej było wyciskać ciasteczka to wyjmij je z lodówki około 15-30 minut wcześniej.
Z ciasta tworzymy kulę. Jeśli wszystkie składniki były dobrze schłodzone to możemy od razu przejść do formowania ciastek. Ja zalecam schłodzenie ciasta owiniętego folią przez 1h w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do maszynki do mielenia mięsa zakładamy specjalną nakładkę do wyciskania ciastek. Nie zakładamy sitka i noża. Wkładamy porcję ciasta i przeciskamy ją przez maszynkę. Zauważyłam, że ładny kształt na ciastkach uzyskamy, gdy ciasto przeciskamy powoli, delikatnie je popychając. Trzeba wyczuć tempo maszynki. Ja robiłam je na prędkości 3/4. Spokojnie, jeśli jakieś ciastko wyjdzie niekształtne to można je przecisnąć jeszcze raz. Wyciągamy delikatnie długi pasek przeciśniętego ciastka i okładamy na desce. Nożykiem kroimy pasek na kawałki o długości około 10cm. Kawałki ciastek układamy na blaszce do pieczenia w niedużych odstępach. Ciastka pieczemy około 10-12 minut, do zarumienia.
* Nakładkę do wyciskania ciastek można kupić w sklepach gospodarstwa domowego lub zamówić na stronach internetowych. Posiadam robot kuchenny Bosch Mum. Moja nakładka kosztowała około 60zł.
Blaszkę z gotowymi surowymi ciasteczkami można jeszcze schłodzić przez kilka - kilkanaście minut w lodówce przed włożeniem do piekarnika.
Upieczone ciastka zostawiamy na chwilkę na blaszce aż ostygną. Wówczas zdejmujemy je, a układamy kolejną porcję.
Z tych porcji uzyskacie 4 blaszki ciastek. Gdy jedna blacha ciastek się piecze to surowe ciasto trzymajmy w lodówce, aby było schłodzone.
Ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 miesięcy.