Ostatnio pokazywałam Wam na moim Instagramie jak przekładam kremem ciasteczka miodowe. Zasypaliście mnie pytaniami o przepis. I nareszcie jest! Pyszne miodowe kanapki czyli miodowe ciasteczka przełożone kremem z serka kremowego. W środku ukryłam odrobinę kajmaku. A wierzch ozdobiłam paseczkami z czekolady i cukrową posypką. Ciastka wyszły pyszne i dekoracyjne.
Z uwagi na krem ciastka przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej. Ciasteczka miodowe możecie przygotować także w wersji kakaowej. Wówczas proponuje zrobić dekorację z białej czekolady.
TUTAJ znajdziesz zestawienie przepisów na świąteczne ciasteczka.
Chętnie do ich przełożenia widziałabym także krem z serka z kajmakiem (z TEGO przepisu).
Więcej wypieków z miodem
- Torciki miodowe z kremem
- Batoniki owsiane z miodem i malinami
- Miodownik
- Tort miodowy z bitą śmietaną
Pyszne ciasteczka kanapki - miodowe ciastko przełożone pysznym kremem z serka, ozdobione paseczkami z czekolady.
Ciasteczka miodowe kanapki
Składniki:
- CIASTKA:
- 85g miodu,
- 100g masła,
- 120g cukru,
- 5-6 żółtek (100g),
- 2g soli,
- 1 łyżeczka sody (4g),
- 380g mąki pszennej,
- KREM:
- 270g serka typu philadelphia,
- 90g masła,
- 50g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- DODATKOWO:
- masa kajmakowa lub frużelina malinowa,
- czekolada mleczna,
- cukrowa posypka
Przygotowanie:
CIASTKA: Do garnka z grubym dnem wkładamy miód, masło, sól i cukier. Zagotowujemy na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zagotuje się i zacznie kipieć to dodajemy sodę, mieszamy do połączenia i garnek zdejmujemy z ognia. Masę miodową zostawiamy do przestudzenia. Co jakiś czas można ją zamieszać.
W miarę stygnięcia masa zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy.
Gdy masa miodowa będzie letnia to dodajemy do niej żółtka i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do powstania gęstego ciasta. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je. Ciasto będzie dość rzadkie i kleiste, ale tak ma być. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na noc do lodówki.
* Z tego przepisu można przygotować także ciastka miodowe kakaowe. Wystarczy zamienić wtedy mąkę na 20g kakao.
Po nocy spędzonej w lodówce ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość 4mm. Foremką wycinamy dowolne kształty. Miodowe ciasteczka pieczemy około 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół, do zarumienia.
Początkowo ciasteczka będą miękkie, a gdy wystygną - stwardnieją.
KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier puder ubijamy razem mikserem przez około 5-7 minut tzn. do momentu aż stanie się jasne i puszyste. Dodajemy serek i aromat waniliowy i miksujemy do połączenia na małych obrotach miksera. Krem przekładamy do szprycy zakończonej okrągła końcówką
Krem wykładamy na jedno ciasteczko. Najpierw robimy rancik z kremu na ciasteczku, a w środek wkładamy odrobinę kajmaku lub frużelinę. Przykrywamy drugim ciasteczkiem i lekko dociskamy.
Czekoladę rozpuszczamy i polewą nią ciasteczka robiąc wzorek. Wierzch posypujemy ozdobami cukrowymi.
Smacznego!