Nie będę Was oszukiwać, ale to nie są zdrowe batoniki. Mają dużo cukru, dużo masełka. Ale są odrobinę zdrowszą wersją słodyczy z uwagi na użycie płatków owsianych i owoców. Aczkolwiek są tak pyszne i proste do zrobienia, że musicie je zrobić! Wszyscy zajadaliśmy się nimi z apetytem 🙂
Przepis na te owsiane batoniki wywodzi się z kuchni angielskiej. Ich nazwa to flapjacks. Najprostsza wersja flapjacks zakłada użycia tylko: owsa, masła i cukru oraz golden syropu. Do takich owsianych batoników można dodawać przeróżne składniki: bakalie, czekoladę, owoce.
Jako ciekawostkę powiem Wam, że zmniejszyłam ilość cukru o połowę, a batonik i tak jest bardzo słodki. Nie wyobrażam sobie go ze 150g cukru. Aczkolwiek ma to swoje konsekwencje. Jeśli zmniejszamy ilość cukru to batonik robi się mniej sztywny.
Batoniki są pyszne, miło maślane, wspaniale pasują tutaj kwaśne maliny - idealnie przełamują ten słodki smak. Można zajadać się nimi w formie deseru. A można podać je w zdrowszej wersji z jogurtem lub skyrem albo w wersji jeszcze bardziej kalorycznej (jak to robią Anglicy) - z bitą śmietaną.
Więcej przepisów na batoniki
- Batoniki kokosowe z białą czekoladą
- Batoniki z kaszy jaglanej z masłem orzechowym i czekoladą
- Cytrynowe wegańskie batoniki
- Batoniki ciasteczkowe z nutellą i masłem orzechowym
Pyszne i szybkie do przygotowania słodkości z zaledwie kilku składników.
Batoniki owsiane z miodem i malinami (flapjacks)
Składniki:
- 150g masła,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 75g cukru,
- 4 łyżki miodu (60g),
- 300g płatków owsianych górskich,
- 100g mrożonych malin
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra - dół. Foremkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia.
W rondelku umieszczamy masło, oba rodzaje cukru i miód. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy. Gdy masa się zagotuje i pojawią się bąbelki to wyłączamy gaz i do rondelka od razu wsypujemy płatki owsiane. Mieszamy dokładnie do połączenia. Masę przekładamy od razu do foremki, wyrównujemy, ale nie ugniatamy zbyt mocno. Następnie w ciasto owsiane wciskamy maliny.
* Lepiej użyć malin mrożonych niż świeżych. Maliny świeże przy wciskaniu w masę owsianą mogą się po prostu rozwalić.
Ciasto pieczemy do zarumienienia, około 25-30 minut. Po upieczeniu pozwalamy mu ostygnąć. Wyjmujemy na deskę i kroimy w batoniki. Przechowujemy do 3 dni. Smacznego!
Jeśli przygotujesz batoniki owsiane z miodem i malinami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem