Strefa Sweet Fit proponuje dziś dość ciekawą pozycję deserową. Mamy lato i moc sezonowych owoców, ale ja chcę podzielić się z Wami przepisem na cytrynowe batony, które smakują jak puszyste serniczki. Czemu one? Ponieważ to genialna propozycja na letni deser na zimno. Myślę, że z powodzeniem zastąpić mogą wszelkie śmietanowe ciasta lub lody.
Poza tym spożywanie cytryn o każdej porze roku niesie ze sobą same pozytywy.
Przede wszystkim jesteśmy w Strefie Sweet Fit, a tutaj dbamy o to, by słodycze były dietetyczne. Cytryny zawierają bardzo dużą ilość terpenów, czyli związków pobudzających wydzielanie śliny. Proces ten zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych i pobudza trawienie, a tym samym przyśpiesza odchudzanie.
Kolejna istotna kwestia! Cytryna stanowi cenne źródło beta-karotenu , witamin B oraz E, a także mikro- i makroelementów takich jak potas, żelazo i magnez.
A kwestia słynnej witaminy C? Krążą legendy jakoby cytryna była jej królową. Nie jest to do końca zgodne z prawdą, bo jej zawartość to tylko około 53mg/100g owocu. Ale tym, co na pewno sprawia, że działanie zapobiegające infekcjom i zwiększające odporność witaminy C jest tu nasilone jest obecność rutyny, która zapobiega utracie tej cennej witaminy z organizmu, a dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne.
A teraz do kuchni marsz! Bierzemy się za pieczenie!
SKŁADNIKI:
-
NADZIENIE:
-
1 szklanka nerkowców,
-
1 szklanka śmietanki kokosowej (bądź sztywnej części mleczka kokosowego),
-
2 łyżki skrobi kukurydzianej,
-
½ szklanki soku z cytryny,
-
Skórka otarta z jednej cytryny,
-
Szczypta soli,
-
¼ szklanki syropu klonowego/syropu z agawy (ilość zależy od preferencji 🙂),
-
SPÓD:
-
1 szklanka płatków owsianych,
-
1 szklanka migdałów,
-
szczypta soli,
-
2 łyżki cukru kokosowego,
-
1 łyżka syropu klonowego,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Nagrzej piekarnik do 175 °C i wyłóż foremkę o wymiarach 24,5x24,5 cm papierem do pieczenia. W kielichu blendera umieść płatki owsiane, migdały, sól, cukier kokosowy i mieszaj do momentu całkowitego rozdrobnienia i połączenia składników. Przenieś całość do innej miski, dodaj syrop klonowy, stopiony olej kokosowy (zacznij od 4 łyżek, ilość zwiększ, gdy masa będzie zbyt sucha). Całość wymieszaj dokładnie łyżką, a gdy będzie kleiła się między palcami możesz swobodnie przenieść ją do wcześniej przygotowanej foremki. Piecz przez 15 minut, następnie zwiększ temperaturę do 190°C i piecz kolejne 5-8 minut (bądź do momentu, gdy powierzchnia zacznie robić się lekko złota). Wyjmij upieczony spód z piekarnika i zmniejsz temperaturę ponownie do 175 stopni.
NADZIENIE: Kolejnym etapem jest przygotowanie nadzienia. Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i pozostaw na minimum godzinę. Jeśli masz możliwość możesz moczyć je całą noc. Następnie odsącz je i dokładnie osusz. Orzechy nerkowca wrzuć do kielicha blendera, dodaj śmietanką kokosową, skrobią kukurydzianą, sok z cytryny, skórkę cytrynową, szczyptą soli oraz syropem klonowym. Mieszaj do momentu osiągniecia kremowej i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Spróbuj masy i ewentualnie dopasuj jej słodkość dodając więcej słodzidła bądź skórki cytrynowej. Gotowe nadzienie wylej na wcześniej podpieczony spód. Piecz przez 20-25 minut w 175 stopniach (do momentu, gdy rogi będą już troszeczkę podpieczone). Pozostaw na 10 minut, a następnie przenieś całość do lodówki na minimum 4 godziny.
Pokrój na kawałki. Ja otrzymałam 9 dużych kostek. Gotowe batoniki można przechowywać nawet do 5 dni w lodówce. Proponuję przechowywanie ich pod przykryciem, by nie pochłonęły zapachów.
Smacznego i na zdrowie!
Super ciacho 🙂 tylko prosilabym o uzypelnienie skladnikow na spod o olej kokosowy. Jak robilam, to nie zrozumialam o co chodzi z tymi 4 lyzkami. W rezultacie dalam na oko, czyli za malo i troche spod sie sypie. Ale na pewno do powtorZenia 🙂
Bardzo ciekawe w smaku ? inne niż większość ciast jakie miałam okazję jeść. Do tego zawiera wiele zdrowych składników ? polecam łasuchom prowadzącym zdrowy tryb życia i szukającym nowych smaków ?
Bardzo nam miło ?