Takie proste i szybkie do przygotowania, a takie pyszne. Będą idealne na drugie śniadanie, jako przekąska na imprezę czy dodatek do sałatki. W ramach cyklu Muffinkowy Piątek prezentuje dziś przepis na wytrawne muffiny - z dodatkiem szynki i sera.
Tu muffinki przygotujesz bez użycia miksera. Wystarczy łyżka lub rózga kuchenna. Są przygotowane na oleju, z samych podstawowych składników, które na pewno masz w swoim domu. Jeśli chcesz wzbogacić ich smak to dodaj do środka pokrojoną paprykę czy kukurydzę.
Składniki na muffiny z szynką i serem
Aby przygotować muffiny z szynką i serem potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będą 2 jajka, rozmiar M, najlepiej o temperaturze pokojowej.
- mleko - nadaje muffinkom wilgotności. Najlepiej użyć mleka o temperaturze pokojowej.
- olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
- mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
- proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
- sól i pieprz- do uzyskania odpowiedniego smaku.
- szynkę - pokrój ją w małą kostkę. Możesz użyć szynki drobiowej lub wieprzowej.
- żółty ser - użyj swojego ulubionego sera. Może to być gouda, ementaler, parmezan itp.
- natkę pietruszki - dla lepszego smaku.
Jak przygotować muffiny z szynką i serem?
Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:
- Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki. Pokrój szynkę w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Natkę drobno posiekaj.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz sól i pieprz.
- Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem i olejem.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj natkę, większą część sera i szynkę. Krótko wymieszaj.
- Rozłóż ciasto do papilotek, wyłóż na wierzch resztę sera. Piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
Aby muffinki wyszły Ci takie same odmierzaj taką samą ilość ciasta przy pomocy wagi kuchennej.
Więcej przepisów na potrawy z szynką i serem
Takie muffiny to super dodatek do sałatek, przekąska imprezowa, danie do zabrania na piknik i do pracy na drugie śniadanie. A przy tym są mega proste i szybkie do przygotowania.
Muffiny z szynką i serem
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 2 jajka,
- 140ml mleka,
- 70ml oleju,
- 250g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu,
- DODATKOWO:
- 100g szynki,
- 100g żółtego sera,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę muffinkową wykładamy papilotkami lub smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Szynkę kroimy w mała kostkę. Natkę drobno siekamy. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i olej. Rozkłócamy je rózgą. Dodajemy suche składniki i mieszamy rózgą krótko, tylko do połączenia. Dodajemy 2/3 sera, całą szynkę i natkę i mieszamy.
Ciasto rozkładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki do 3/4 wysokości papilotki. Na wierzch muffinek wykładamy pozostały ser. Muffinki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!
Mufinki wyszły super ☺️ Dodałam jeszcze pieczarki i kukurydze bo miałam w lodowce ? pychota ?
Cieszę się, że smakowały ♥️
Wyszły przepyszne
Bardzo się cieszę 🙂