Wytrawny keks to wspaniały pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, na piknik, na przekąskę. Podany z ulubionym sosem na pewno każdemu zasmakuje. Co więcej można kombinować ze składnikami i zmieniać je do woli. Polecam 🙂
 

Składniki:

 

  • 150g szynki,
  • 100g żółtego sera,
  • 1/2 papryki,
  • rzeżucha lub 2 łyżki posiekanego koperku lub natki,
  • 200g mąki,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 100 ml oliwy,
  • 6 łyżeczek musztardy francuskiej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Szynkę, paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Do miski wbić jajka, ubijać je mikserem aż masa stanie się puszysta. Nie przerywając miksowania dodajemy oliwę i musztardę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Gdy ciasto będzie gotowe dodajemy pokrojone składniki, rzeżuchę i mieszamy aż do połączenia. Masę przekładamy do keksówki (25x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Keks pieczemy w 200 stopniach około pół godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie to zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Keks podajemy wystudzony z ulubionymi sosami. Smacznego 🙂




1 Komentarz

  1. cukiereczek

    Zdjęcia nadesłała Pani Marta 🙂
    Pani Marta pisze: “Po prostu pycha, dziękuję za przepis”

    keks1

    keks2

Zostaw odpowiedź