Kotlety z cukinii

Kiedyś nie przepadałam za wegetariańskimi kotletami.

Sądziłam, że nie można się nimi najeść. Od pewnego czasu zmieniam zdanie. I powiem Wam, że warzywne kotleciki to super sprawa 🙂 Nie dość, że pysznie smakują, to gdy je zjadamy, czujemy się o wiele lżej niż jedząc zwykły kotlet schabowy. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie sezonowych kotletów - z cukinii. Świetnie smakują podane z sosem tzatziki. Mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do dań mięsnych. Nie miałam żadnych problemów z ich smażeniem, nie rozwalały się. Kluczem do sukcesu jest dokładne odciśnięcie cukinii z soku. Ja do swoich kotlecików użyłam cukinii żółtej. Zarówno żółta jak i zielona cukinia świetnie się tutaj sprawdzą.

Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii

SKŁADNIKI (6-8 kotletów=2 porcje):

  • 1 średnia cukinia(250-300g),

  • 1 jajko,

  • ½ szklanki sera feta,

  • 2/3 szklanki bułki tartej,

  • ½ łyżeczki soli,

  • 2 łyżki posiekanego koperku,

  • Bułka tarta do panierowania

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Umytą i osuszoną cukinię ścieramy na średnich oczkach tarki. Z większej cukinii usuwamy pestki. Moja cukinia ważyła 370g. Cukinię solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Powstały sok dokładnie odciskamy.

Do miski wkładamy wszystkie składniki: odciśniętą cukinię, pokruszony ser feta, bułkę tartą, jajko, koperek, szczyptę pieprzu. Masę dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety.Kotlety panierujemy w dodatkowej bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety partiami na średnim ogniu na rumiano z obu stron.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Gdyby masa za bardzo kleiła się do rąk możemy dodać 1-2 łyżki mąki.

2) Kotlety będą się ładnie formowały i dobrze smażyły (nie będą się rozpadać) jeśli gotową masę schłodzimy w lodówce.

Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii





16 komentarzy

  1. Wyszły rewelacyjne❤

    20170719_172734-1-1

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 😀 wyglądają rewelacyjnie 😉

  2. Czy kotlecików już nie panierujemy w bułce?

    • cukiereczek

      Po uformowaniu kotlecików panierujemy je w dodatkowej bułce tartej 🙂

      • Tak podejrzewałam bo takie pięknie rumiane 🙂
        dziękuję!

        • cukiereczek

          🙂 życzę smacznego!

  3. Ana

    Były pyszne! Jak najbardziej polecam a teraz będę robić ogórki musztardowe z twojego przepisu 😉 pozdrawiam wszystkich 😉

    • cukiereczek

      Ana cieszę się, że kotleciki smakowały 🙂
      Ja już porcję musztardowych zrobiłam w tamtym tygodniu 🙂 Dzisiaj zabieram się za robienie sałatki szwedzkiej 🙂 Pozdrawiam!

  4. Ana

    Twój komentarz

    DSC_0451

    • cukiereczek

      Ana kotleciki smakowicie się prezentują 🙂 Dziękuję za zdjęcie 😉

  5. Kotleciki pyszne lekko zmodyfikowane…zamiast sera feta ser żółty

    IMG_20170720_144237

    • cukiereczek

      Milena kotleciki prezentują się bardzo smakowicie 🙂 Dzięki za fotkę 🙂

  6. Cukiereczku czy zamiast sera feta można dodać zwykłego sera żółtego lub mozzarelli? Akurat za fetą nie przepadam, a na kotleciki mam ochotę 🙂

    • cukiereczek

      Milka nie próbowałam z mozzarellą, ale wydaje mi się, że będzie za miękka. Proponowałabym użyć żółtego sera. Najlepiej jakiegoś twardego, ale myślę, że zwykły żółty ser też się tutaj sprawdzi.
      Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam,
      Kasia 🙂

  7. Bardzo dobre, choć jak dla mnie odrobinę za słone. Następnym razem dam mniej fety lub wzorem poprzednich wpisów zastąpię ją serem żółtym.

    • cukiereczek

      Joanna to tak, polecam użyć żółtego sera ? Dziękuję za zdjęcie.

Zostaw odpowiedź