Kiedyś nie przepadałam za wegetariańskimi kotletami.
Sądziłam, że nie można się nimi najeść. Od pewnego czasu zmieniam zdanie. I powiem Wam, że warzywne kotleciki to super sprawa Nie dość, że pysznie smakują, to gdy je zjadamy, czujemy się o wiele lżej niż jedząc zwykły kotlet schabowy. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie sezonowych kotletów - z cukinii. Świetnie smakują podane z sosem tzatziki. Mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do dań mięsnych. Nie miałam żadnych problemów z ich smażeniem, nie rozwalały się. Kluczem do sukcesu jest dokładne odciśnięcie cukinii z soku. Ja do swoich kotlecików użyłam cukinii żółtej. Zarówno żółta jak i zielona cukinia świetnie się tutaj sprawdzą.
SKŁADNIKI (6-8 kotletów=2 porcje):
-
1 średnia cukinia(250-300g),
-
1 jajko,
-
½ szklanki sera feta,
-
2/3 szklanki bułki tartej,
-
½ łyżeczki soli,
-
2 łyżki posiekanego koperku,
-
Bułka tarta do panierowania
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Umytą i osuszoną cukinię ścieramy na średnich oczkach tarki. Z większej cukinii usuwamy pestki. Moja cukinia ważyła 370g. Cukinię solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Powstały sok dokładnie odciskamy.
Do miski wkładamy wszystkie składniki: odciśniętą cukinię, pokruszony ser feta, bułkę tartą, jajko, koperek, szczyptę pieprzu. Masę dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety.Kotlety panierujemy w dodatkowej bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety partiami na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Gdyby masa za bardzo kleiła się do rąk możemy dodać 1-2 łyżki mąki.
2) Kotlety będą się ładnie formowały i dobrze smażyły (nie będą się rozpadać) jeśli gotową masę schłodzimy w lodówce.
Wyszły rewelacyjne
Bardzo mi miło
wyglądają rewelacyjnie 
Czy kotlecików już nie panierujemy w bułce?
Po uformowaniu kotlecików panierujemy je w dodatkowej bułce tartej
Tak podejrzewałam bo takie pięknie rumiane
dziękuję!
Były pyszne! Jak najbardziej polecam a teraz będę robić ogórki musztardowe z twojego przepisu
pozdrawiam wszystkich 
Ana cieszę się, że kotleciki smakowały
Dzisiaj zabieram się za robienie sałatki szwedzkiej
Pozdrawiam!
Ja już porcję musztardowych zrobiłam w tamtym tygodniu
Twój komentarz
Ana kotleciki smakowicie się prezentują
Dziękuję za zdjęcie 
Kotleciki pyszne lekko zmodyfikowane…zamiast sera feta ser żółty
Milena kotleciki prezentują się bardzo smakowicie
Dzięki za fotkę 
Cukiereczku czy zamiast sera feta można dodać zwykłego sera żółtego lub mozzarelli? Akurat za fetą nie przepadam, a na kotleciki mam ochotę
Milka nie próbowałam z mozzarellą, ale wydaje mi się, że będzie za miękka. Proponowałabym użyć żółtego sera. Najlepiej jakiegoś twardego, ale myślę, że zwykły żółty ser też się tutaj sprawdzi.
Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam,
Kasia
Bardzo dobre, choć jak dla mnie odrobinę za słone. Następnym razem dam mniej fety lub wzorem poprzednich wpisów zastąpię ją serem żółtym.
Joanna to tak, polecam użyć żółtego sera ? Dziękuję za zdjęcie.