Kurczak limonkowy z kolendrą na grilla

W tej marynacie możesz przygotować zarówno pierś z kurczaka, jak i udka. Ja wykorzystałam gotowe, obrane mięso z udek kurczaka. Mięso możesz grillować na grillu, na patelni grillowej lub upiec w piekarniku. Samą marynatę przygotujesz dosłownie w 5 minut. Mięso wychodzi soczyste, z lekko słodko-kwaśnym smakiem. Po prostu przepyszne!

Więcej przepisów na dania z grilla

Kurczak limonkowy z kolendrą na grilla

Kurczak limonkowy z kolendrą na grilla

Pyszny pomysł na mięso z kurczaka z grilla inspirowane kuchnią meksykańską.

Kurczak limonkowy z kolendrą na grilla

Składniki:

  • 500g mięsa z kurczaka (piersi lub mięsa z udek),
  • MARYNATA:
  • 1 i 1/2 łyżki oleju,
  • 30ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (1-2 limonki),
  • 2 ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę,
  • 1 i 1/2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Włóż do niej mięso i dobrze wymieszaj. Zostaw do zamarynowania na minimum 30 minut, ale maksymalnie na 2 godziny, nie dłużej. Z uwagi na świeży sok z limonki nie marynuj mięsa dłużej niż 2h.

Kurczak limonkowy z kolendrą na grilla

Kurczak limonkowy z kolendrą na grilla

Mięso grilluj na grillu, patelni grillowej lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół do miękkości. Kurczaka podawaj na talerzu z dodatkowymi cząstkami limonki do skrapiania sokiem w trakcie jedzenia. Smacznego!

Kurczak limonkowy z kolendrą na grilla

Kurczak limonkowy z kolendrą na grilla

Jeśli przygotujesz kurczaka limonkowego z kolendrą to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź