Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem

Środek zimy, a ja piekę drożdżówki z owocami lata. Taki orzeźwiający, letni smaczek jest super, gdy za oknem -10 stopni 🙂 Nasza zamrażarka skrywa jeszcze spore zapasy porzeczek, malin i wiśni. Smakujemy lato cały rok.

Ale wróćmy do drożdżówek, przepysznych drożdżówek. Takiej bułeczce nikt się nie oprze. Mięciutkie i puszyste ciasto, słodko-kwaśne nadzienie z migdałową nutą i chrupiąca maślana kruszonka. To jest pyszne!

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na wypieki z czerwoną porzeczką.

Latem przygotowuje pyszne maślane ciasto z porzeczkami i marcepanem. Pomyślałam więc, że smak ten odtworzę w drożdżowych bułeczkach. Marcepan bardzo lubi się z kwaśnymi owocami czyli z czerwoną porzeczką, wiśniami, żurawiną, a także z rabarbarem (który jest warzywem).

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem

Więcej przepisów na drożdżówki

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem

Mięciutkie i puszyste ciasto, soczyste, słodko-kwaśne, migdałowe nadzienie i chrupiąca maślana kruszonka. Pyszne są te bułeczki, spróbujcie.

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem

SKŁADNIKI (10 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
  • 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
  • 3 czubate łyżki cukru (45g),
  • ¾ szklanki mleka (180ml),
  • 60g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • 60g masła,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
  • 4 łyżki cukru (40g),
  • 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
  • DODATKOWO:
  • około 220g czerwonych porzeczek,
  • 50g cukru,
  • 100g masy marcepanowej,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

Marcepan ścieramy na tarce lub drobno siekamy. Tuż przed wyłożeniem na drożdżówki mieszamy ze sobą marcepan, cukier i czerwoną porzeczkę. Takim nadzieniem wypełniamy wgłębienia drożdżówek.

Nie mieszamy wcześniej, by porzeczki nie puściły soku. Jeśli używamy porzeczek mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.

* Masę marcepanową kupuję w Lidlu w okresie świątecznym lub zamawiam na Allegro.

KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.

Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części (po około 70g każda).

Jak zrobić drożdżówki?

Jak zrobić drożdżówki?

Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy porcję nadzienia porzeczkowego.

Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem - przed i po upieczeniu

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem - przed i po upieczeniu

Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Smacznego!

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem

Jeśli przygotujesz drożdżówki z czerwoną porzeczką i marcepanem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź