Jesienią nie może zabraknąć dyniowych wypieków. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na proste i smaczne do przygotowania dyniowe bułeczki. Grzebyki dyniowe mają piękny słoneczny kolor, są niezwykle mięciutkie i puchate, mają oryginalny kształt. Będą idealne na śniadanie podane z kubkiem gorącej herbaty lub kakao, można zabrać je do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, a także podać na deser. Moim zdaniem to obowiązkowy jesienny wypiek, polecam 🙂
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO:
- 450g mąki,
- 1,5 łyżeczki drożdży instant,
- 2 czubate łyżki puree z dyni,
- ½ łyżeczki soli,,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- ¾ szklanki mleka,
- 70g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- Dodatkowo:
- Słoiczek powideł śliwkowych (około 250g),
- 1 jajko+1 łyżka mleka,
- Cukier gruboziarnisty
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło. Podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści.. W misce ucieramy żółtka, cukier, aromat waniliowy i dyniowe puree. Dodajemy letnie mleko, mieszamy. Następnie wsypujemy drożdże i stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Z ciasta wycinamy prostokąty. W każdym prostokącie robimy pionowe nacięcia w równych odległościach na głębokość 1-2cm. Na każdym prostokącie układamy porcję powideł śliwkowych i zwijamy grzebyki tak, aby nacięcia znalazły się u góry. Grzebyki odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Możemy dodatkowo posypać je cukrem gruboziarnistym. Bułeczki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienia.
Smacznego 🙂