Jesteśmy bardzo ciasteczkowi. Uwielbiamy jeść i piec ciasteczka. Dzieci chętnie pomagają przy naszych wypiekach. Dziś w "Weekendowej Cukierence" kolejna porcja słodkości. Co powiecie na obłędne, mięciutkie i ciągnące w środku ciasteczka z masłem orzechowym, białą czekoladą i precelkami na wierzchu? Powiem Wam jedno, one są obłędne i przepyszne! Ciastka wychodzą duże, ładnie trzymają kształt i dobrze się przechowują. Oczywiście możecie upiec je w mniejszej wersji i wówczas skrócić odrobinę czas pieczenia.
Więcej przepisów na ciasteczka
- Ciastka z masłem orzechowym
- Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
- Ciastka z płatkami kukurydzianymi
- Ciastka budyniowe
Znakomite ciasteczka z masłem orzechowym. Wprost rozpływają się w ustach.
Ciastka orzechowe z białą czekoladą i precelkami
Składniki (9 sztuk):
- 115g masła,
- 115g masła orzechowego,
- 65g cukru trzcinowego,
- 50g cukru białego,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 duże jajko,
- 170g mąki pszennej,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- 1/2 łyżeczki sody (2g),
- 27 precelków,
- 100g białej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mąkę pszenną mieszamy z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Białą czekoladę drobno kroimy.
Masło i masło orzechowe przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem i cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund.
* Można użyć masła orzechowego gładkiego lub crunchy czyli z kawałkami orzeszków.
Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy białą czekoladę i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Masa ciasteczkowa jest gotowa. Dzielimy ją na 9 części i formujemy kulki (po około 75g każda). Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zachowujemy odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia. Następnie w każdą kulkę wciskamy 3 precelki. Ciasteczka pieczemy około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy im ostygnąć dopiero ściągamy z blaszki. Smacznego!
Jeśli przygotujesz ciastka orzechowe z białą czekoladą i precelkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem