Ciastka orzechowe z białą czekoladą i precelkami

Jesteśmy bardzo ciasteczkowi. Uwielbiamy jeść i piec ciasteczka. Dzieci chętnie pomagają przy naszych wypiekach. Dziś w "Weekendowej Cukierence" kolejna porcja słodkości. Co powiecie na obłędne, mięciutkie i ciągnące w środku ciasteczka z masłem orzechowym, białą czekoladą i precelkami na wierzchu? Powiem Wam jedno, one są obłędne i przepyszne! Ciastka wychodzą duże, ładnie trzymają kształt i dobrze się przechowują. Oczywiście możecie upiec je w mniejszej wersji i wówczas skrócić odrobinę czas pieczenia.

Ciastka orzechowe z białą czekoladą i precelkami

Ciastka orzechowe z białą czekoladą i precelkami

Więcej przepisów na ciasteczka

Ciastka orzechowe z białą czekoladą i precelkami

Ciastka orzechowe z białą czekoladą i precelkami

Znakomite ciasteczka z masłem orzechowym. Wprost rozpływają się w ustach.

Ciastka orzechowe z białą czekoladą i precelkami

Składniki (9 sztuk):

  • 115g masła,
  • 115g masła orzechowego,
  • 65g cukru trzcinowego,
  • 50g cukru białego,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 duże jajko,
  • 170g mąki pszennej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
  • 1/2 łyżeczki sody (2g),
  • 27 precelków,
  • 100g białej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mąkę pszenną mieszamy z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Białą czekoladę drobno kroimy.

Masło i masło orzechowe przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem i cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund.

* Można użyć masła orzechowego gładkiego lub crunchy czyli z kawałkami orzeszków.

Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy białą czekoladę i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Masa ciasteczkowa jest gotowa. Dzielimy ją na 9 części i formujemy kulki (po około 75g każda). Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zachowujemy odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia. Następnie w każdą kulkę wciskamy 3 precelki. Ciasteczka pieczemy około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy im ostygnąć dopiero ściągamy z blaszki. Smacznego!

Ciastka orzechowe z białą czekoladą i precelkami

Ciastka orzechowe z białą czekoladą i precelkami

Jeśli przygotujesz ciastka orzechowe z białą czekoladą i precelkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź