"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na puszyste ciasto z jabłkami zwieńczone chrupiącą kruszonką. Jest wspaniałe, maślane, mięciutkie i niezwykle puszyste. Pasuje do kawy i do herbaty.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto
- Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
- Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
- Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
- Użyj jabłek, które świetnie sprawdzają się w wypiekach np. antoniówka, szara reneta.
- Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
- Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.
Więcej przepisów na ciasta z jabłkami
- Najlepsza szarlotka
- Szarlotka szwajcarska
- Szarlotka ala biszkoptowa
- Proste ciasto z jabłkami na oleju
Przepis jest na dużą blaszkę. Ciasto wychodzi przyjemnie puchate i mięciutkie. Pasuje do kawy i herbaty.
Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 5 jajek,
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej (280g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 budynie śmietankowe (2x40g),
- 2 łyżki octu,
- KRUSZONKA:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (120g),
- 80g masła,
- 6 łyżek cukru (60g),
- 1 cukier wanilinowy,
- DODATKOWO:
- 5-6 jabłek
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim. Ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i ocet. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania ciasta.
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie pokrojone jabłka. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Smacznego!
Ciasto pyszne,tylko następnym razem dam mniej cukru.
Jak są słodkie jabłka to faktycznie można zmniejszyć ilość cukru. Cieszę się, że smakuje ☺️