Pada, pada, pada....Łódź dziś jest skąpana w deszczu. A na taką jesienną pogodę najlepsza jest gorąca kawa i kawałek pysznego ciasta. A takiego ciasta na pewno jeszcze nie jedliście. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po kolejną propozycję na ciasto ze śliwkami.
Ciasto wizualnie nawiązuje do ciasta Pychotka czyli Pani Walewska. Mamy kruchy pieczony spód z owocami, mamy krem budyniowy i mamy bezy. Kruchy spód pieczemy razem ze śliwkami. Ale już wiem, że ponownie upiekę to ciasto wykorzystując tym razem maliny. Myślę, że super się tu sprawdzą. Krem budyniowy to nowość na blogu, bo ugotowany jest w całości na soku pomarańczowym. I muszę przyznać....fajny ten kremik, jest taki orzeźwiający. Wierzch ciasta zdobią domowe beziki. Ale można upiec też jedną dużą bezę tak jak w cieście malinowa chmurka.
Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale troszkę pracochłonne. Jak kruchy spód zagniecie się wcześniej to robota już idzie sprawnie. Ciasto jest bardzo efektowne, dobrze się kroi i przechowuje. Smakuje naprawdę pyyyysznie. Z miłą chęcią sięga się po kolejny kawałek.
Ciasto przełożyłam w piątek, ale zjadłam ostatni kawałek we wtorek. I powiem Wam, że wtedy smakowało mi najbardziej. Jak te smaczki się przegryzły to wprost rozpływało się w ustach.
Więcej przepisów na ciasta ze śliwkami:
Pyszne i widowiskowe ciasto z jesiennym akcentem
Kruche ciasto ze śliwkami i kremem pomarańczowym
Składniki:
- KRUCHE CIASTO:
- 280g mąki pszennej,
- 80g mąki ziemniaczanej,
- 70g cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- 200g masła,
- 5 żółtek,
- DODATKOWO:
- 750g śliwek bez pestek,
- KREM BUDYNIOWY POMARAŃCZOWY:
- 3 szklanki soku pomarańczowego,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (12g),
- 90g mąki pszennej,
- 60g cukru,
- 250g masła,
- DODATKOWO:
- mini bezy
Przygotowanie:
BEZY: Bezy przygotowujemy według TEGO przepisu. Można użyć też gotowych, kupnych bezików.
Przygotowałam mini beziki z 5 białek, które zostały mi z ciasta kruchego. Zważyłam ilość białek i użyłam proporcjonalnie odpowiedniej ilości cukru. Część bezików mi zostało. Nie zmieściły się wszystkie na cieście. Te, które zostaną przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciły chrupkości.
TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania ciasta.
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i cukier puder. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.
Uzyskałam około 726g zagniecionego ciasta.
Ciasto dzielimy na 2 części: większą (426g) i mniejszą (300g). Owijamy je folią i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
Formę prostokątną o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Przekładamy do blaszki. Na cieście układamy śliwki, rozcięciem do góry. Na wierzch wykładamy resztę ciasta tzn. schłodzone ciasto skubiemy rękoma na wierzch śliwek. Ciasto pieczemy około 50 minut. Blaszkę z ciastem umieściłam na niższej półce piekarnika. Upieczone ciasto studzimy.
KREM BUDYNIOWY POMARAŃCZOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej. Warto pokroić je w kostkę wówczas szybciej się ociepli.
Do rondelka wlewamy 2 szklanki soku pomarańczowego. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Pozostały sok miksujemy z mąką pszenną, ziemniaczaną i budyniem. Miksujemy do dobrego połączenia. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujący się sok. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.
Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Po dodaniu budyniu nie miksujemy kremu zbyt długo, bo wtedy krem wyjdzie za luźny. Po zmiksowaniu z masłem krem powinien być gęsty.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzonym kruchym cieście ze śliwkami rozsmarowujemy równomiernie krem budyniowy. Wykładamy bezy. Ciasto dostawiamy do lodówki. Smacznego!
Ciasto rewelacyjne ☺️ Szybko znika ze stołu…goście zachwyceni smakiem i wyglądem! Wszystko w nim ze sobą doskonale współgra. Napewno będzie często gościło u mnie w domu!
Bardzo dziękuję za miły komentarz ❤️
Ciasto strzał w dziesiątkę bardzo smaczniutkie dziekuje slicznie za przepis.Pozdrawiam cieplutko z Bruxeli
Bardzo miło mi to czytać ♥️