Ciastka tiramisu

Celowo w nagłówku nie napisałam ciasteczka, bo nie są to małe i fikuśne ciasteczka, ale duże, słodkie ciastka udekorowane kremem. Trend na takie ciasteczka mamy obecnie w USA. Crumbl Cookies to piekarnie, które rozpowszechniły się w USA i Kanadzie i sprzedają na szeroką skalę duuuże ciastka z różnymi kremami, dodatkami, w różnym stylu. Swoją sławę zawdzięczają mediom społecznościowym: przede wszystkim Instagram i Tik tok. Wystarczy, że wpiszecie sobie w google crumbl style cookies, a zobaczycie ich różne wersje.

Ciastka tiramisu

Ciastka tiramisu

Ciastka tiramisu są nie tylko pyszne, ale także prezentują się uroczo. Łączą w sobie smak słodkiego ciastka i delikatnego kremu śmietankowego. To deser niezwykle kuszący dla miłośnika ciasteczek i tiramisu.

Ciasteczka tiramisu

Ciasteczka tiramisu

Więcej przepisów na desery w stylu tiramisu

Ciastka tiramisu

Ciastka tiramisu

Pyszne i piękne ciastka w stylu amerykańskim.

Ciastka tiramisu

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • CIASTKA:
  • 360g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • ½ łyżeczki sody (2g),
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie),
  • 230g masła,
  • 50g cukru białego,
  • 100g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 jajko,
  • KREM:
  • 250g serka mascarpone,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 50-100g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka amaretto (opcjonalnie),
  • DODATKOWO:
  • kakao

PRZYGOTOWANIE:

CIASTKA: Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, sodą i solą (i kawą rozpuszczalną).

Masło ucieramy z oba rodzajami cukru na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przykrywamy i chowamy do lodówki na 2h.

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 12 części. Z ciasta formujemy kulki (około ??? g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując duże odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia. Ciastka trochę zgniatamy i ewentualnie uklepujemy z boków, aby pozostały okrągłe. Najpierw pieczemy jedną blaszkę ciastek, a potem drugą. Ciastka pieczemy około 12 minut, do zarumienia. Zostawiamy na blaszce do wystudzenia.

Na wystudzone ciastka wyciskamy krem. Wierzch posypujemy kakao. Smacznego!

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity. Cukru pudru proponuje najpierw dodać 50g, a resztę do smaku.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką Wilton 1A.

New York style tiramisu crumbl cookies

New York style tiramisu crumbl cookies

Jeśli przygotujesz ciastka tiramisu to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź