Pomidory faszerowane jajecznicą

Przedstawiam Wam mój pomysł na smaczne i eleganckie śniadanie. Zaserwowana w ten sposób jajecznica na pewno będzie smakowała o wiele lepiej 🙂 Pomidory wypełnione sałatą i jajecznicą to moim zdaniem świetny pomysł na śniadanie do łóżka. Dodatkowo puste pomidory możemy wcześniej wstawić na kilka minut do piekarnika, aby były ciepłe w środku. Oczywiście do jajecznicy możemy dodać ulubione składniki. Ja postawiłam na tradycyjną jajecznicę ze szczypiorkiem.

Składniki:

 

  • 4 pomidory,
  • 4 liście sałaty,
  • 5 jajek,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • słodka papryka

 

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, odkrawamy końcówki i wydłubujemy środki (Miąższ możemy wykorzystać do innego dania lub dodać do jajecznicy). Odkładamy je do góry dnem, aby pozbyć się soku i środki były suchy. Następnie w każdym pomidorze układamy po jednym liściu sałaty. Jajka wbijamy do miski, dodajemy pokrojony szczypiorek, rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy jajka ze szczypiorkiem, smażymy cały czas mieszając aż jajka się zetną. Ciepłą jajecznicą napełniamy pomidory, posypujemy szczyptą słodkiej papryki i od razu podajemy. Smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź