Placuszki budyniowe z frużeliną rabarbarową

Pyszne, pulchniutkie i mięciutkie placuszki podane ze słodko-kwaśną frużeliną z rabarbaru - to moja propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie. Budyń do placuszków dodałam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni, bo bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Podobnie jak kisiel, z którym przygotowałam śniadaniowe placuszki jakiś czas temu. Jako wielka fanka domowych placuszków gorąco je polecam 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g),
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia
  • FRUŻELINA:
  • 250g rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1-2 łyżki wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wbijamy jajko i dodajemy cukier. Całość ucieramy razem chwilkę. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia. Smażymy cienkie placuszki na rozgrzanej patelni (Placuszkom potrzeba bardzo mało oleju). Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy go do rondelka, dodajemy cukier i smażymy kilka 5-10 minut, aż rabarbar puści sok i zacznie się rozpadać (podczas smażenia można dodać 1-2 łyżki wody, aby rabarbar nie przywarł do dna). Wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, aby zagęścić sos owocowy.

Jeżeli chcemy mieć bardzo gęsty sos dodajemy 2 łyżeczki mąki, a jeżeli mniej - to 1. Placuszki od razu podajemy polane rabarbarową frużeliną. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź