Pierogi ze śliwkami

Dzisiaj chcę Was poczęstować bardzo jesiennymi pierogami. Pewnie większość z Was uwielbia pierogi z jagodami i czeka na nie cały rok, inni wolą te z truskawkami, ale moimi ulubionymi są te ze śliwką, obowiązkowe podane z podsmażoną bułką tartą. Te pierogi mogę jeść bez końca, bo dla mnie są najlepsze na świecie :) Gorąco polecam ich przygotowanie, na pewno nie pożałujecie.
Składniki:

  • 250g mąki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • letnia woda,
  • śliwki węgierki 300g,
  • masło do smażenia,
  • bułka tarta,
  • cukier

 

Przygotowanie:
 

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na 4 części. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne, ale nie można dodać za dużo mąki, bo będzie twarde. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Na każdym placku układamy po kilka kawałków śliwki, dodajemy około 1/3 łyżeczki cukru i zlepiamy pieroga.




Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Pierogi podajemy z podsmażoną bułką tartą (Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wsypujemy bułkę tartą i chwilkę smażymy). Smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij