Potrawka mięsno-ogórkowa

Jeśli nigdy nie jedliście świeżych ogórków na ciepło to koniecznie musicie to nadrobić! Powiem Wam, że smakują pysznie, zwłaszcza w połączeniu z musztardą i śmietaną. Do przygotowania tej mięsnej potrawki potrzebujemy tylko tej twardej części ogórka, zaś miąższ odkładamy na bok. Zaczynamy od podsmażenia mięsa. Następnie obsmażamy ogórka, zalewamy go bulionem i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietankę i musztardę i sos zagęszczamy mąką. Ważnym akcentem jest tutaj świeży koperek. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem.

To nie pierwszy raz kiedy jadłam ogórki na ciepło. Przygotowałam już kiedyś zupę ogórkową ze świeżych ogórków.  Bardzo nam wtedy smakowała.

Potrawka mięsno-ogórkowa

Potrawka mięsno-ogórkowa

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 250g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 duże ogórki gruntowe,
  • 1 mała cebula,
  • 100ml śmietany 18%,
  • 2/3 szklanki bulionu,
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 płaska łyżeczka mąki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Cukier,
  • 2 łyżki koperku,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki obieramy. Przekrawamy je wzdłuż na pół. Następnie za pomocą małej łyżeczki wydłubujemy pestki i odkładamy je. Pozostałe sztywne części ogórka kroimy w plasterki grubości 7-10mm. Powstaną nam wówczas półksiężyce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy je kilka minut często mieszając aż się zarumieni. Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelnię wkładamy ogórki. Smażymy je przez 2 minuty. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem przez 7 minut. Po tym czasie ogórki powinny zmięknąć.

Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do zawartości patelni. Mieszamy. Dodajemy także musztardę i koperek. Sos zagotowujemy i dodajemy mięso mielone. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru i gotujemy jeszcze razem przez 2-3 minuty.

Danie podajemy od razu. Każdą porcję możemy dodatkowo podać posypaną świeżym koperkiem.

Życzę smacznego 🙂





2 komentarzy

  1. To jest pyszne! Odchudziłam troszkę. Zamiast śmietany, jogurt naturalny na sam koniec i bez mąki. Musztarda robi tutaj robotę. Będę wracać do tego dania, bo jest bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu.

    • cukiereczek

      Beata bardzo się cieszę, że potrawka Ci smakowała 🙂

Zostaw odpowiedź