Zupa ze świeżych ogórków

To letnia wersja zupy ogórkowej. Jest jednak delikatniejsza niż znana nam ogórkowa, pachnie i smakuje świeżością. Jest lekka i sycąca. Możemy podać ją z pieczywem albo czosnkowymi grzankami. Zupę przygotowuję się bardzo szybko. Będzie ona świetną propozycją na lekki, bezmięsny obiad.

To dobry sposób na wykorzystanie ogórków, które już nie nadają się do kiszenia.

Zupa ze świeżych ogórków

Zupa ze świeżych ogórków

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 2 marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • Kawałek selera,

  • Kawałek pora,

  • 300g ziemniaków,

  • 400g ogórków gruntowych (około 4 sztuki).

  • 1 mała cebula,

  • ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%,

  • 2 łyżki mąki,

  • Pół pęczka koperku,

  • Sok z cytryny do smaku,

  • 1 liść laurowy,

  • 2 ziarna ziela angielskiego,

  • 5 szklanek wody,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 2 łyżki masła,

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieramy. Marchewki, pietruszkę i selera kroimy w małą kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w 1cm kostkę. W garnku, w którym będziemy gotowali zupę, rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Wkładamy marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy kawałek pora, ziele angielskie i liścia laurowego i całość zalewamy bulionem. Całość zagotowujemy i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw.

W tym czasie ogórki i cebulę obieramy. Następnie kroimy je w małą kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy 1-2 minuty ogórki z cebulą. Następnie przykrywamy je i dusimy 5-7 minut na wolnym ogniu.

Gdy warzywa zmiękną to wyjmujemy pora i dodajemy podduszone ogórki. Mieszamy i ponownie zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z 1-2 chochlami gorącego wywaru z zupy, żeby ją zahartować. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklance zimnej wody. Do zupy wlewamy rozrobioną mąkę i zagotowujemy. Zupa powinna zgęstnieć. Wówczas wlewamy śmietanę (zupa powinna być ustawiona na najmniejszy ogień, aby śmietana się nie zważyła) i mieszamy. Do zupy dodajemy posiekany koperek, doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Zamiast wody możemy użyć bulionu drobiowego lub warzywnego.

Zupa ze świeżych ogórków

Zupa ze świeżych ogórków

Zupa ze świeżych ogórków

Zupa ze świeżych ogórków





1 Komentarz

  1. ja robię ja w formie kremu 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij