Krem z mango (mango curd)

Owoc mango jest bardzo cenionym owocem. Jego egzotyczny smak zachwyca smakoszy. Przygotowałam z niego krem, który ma wszechstronne zastosowanie. Możemy nim nadziewać ciasteczka, muffinki, podawać go z naleśnikami lub zjeść sam. Ja przygotowałam z nim babeczki, na które przepis pojawi się jutro na blogu, a także makaroniki. Resztę kremu, który pozostał mi po przygotowaniu tych słodkości podałam do naleśników z bitą śmietaną - smakowały bajecznie 🙂

Krem z mango (mango curd)

Krem z mango (mango curd)

SKŁADNIKI:

  • 420g puree z mango (2 średnie owoce),

  • 90g cukru,

  • 30ml soku z cytryny,

  • 3 żółtka,

  • 35g masła,

  • 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania kremu używamy bardzo dojrzałe, miękkie owoce. Mango po obraniu miksujemy blenderem na gładki mus i odważamy 420g puree. Puree łączymy z cukrem, sokiem z cytryny i żółtkami. Mksujemy je przez 30s mikserem. Masę przelewamy do większego rondelka i wstawiamy na wolny ogień. Masę podgrzewamy co jakiś czas mieszając, nie może się zagotować! W tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach zimnej wody. Tuż przed samym zagotowaniem masy wlewamy rozrobioną mąkę. Rondelek ponownie wstawiamy na wolny ogień i mieszamy – masa powinna wyraźnie zgęstnieć.

Chwilkę podgrzewamy i znowu tuż przed samym zagotowaniem masę ściągamy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia, połączenia się z kremem. Krem odstawiamy do wystudzenia.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Krem przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku, do 3 dni.

2) Kremu nie można zagotować, bo wówczas może się zwarzyć.

Krem z mango (mango curd)

Krem z mango (mango curd)

 





28 komentarzy

  1. jaki ma wspaniały żółciutki kolor 🙂

    • Czy do przygotowania kremu z mango można użyć już gotowego puree z puszki?

      • cukiereczek

        Tak 🙂

  2. Robiłam raz i bardzo mi smakował!

  3. Kasiu, czy ten krem można zamrozić na później?

    • cukiereczek

      Weronika tak, można go zamrozić. Przechowujemy go do 2 miesięcy w zamrażarce.

      • Czy on nada się do przełożenia tortu ??

    • Czy taki krem nadaje się do przełożenia tortu?

      • cukiereczek

        Sam nie, ale po dodaniu mascarpone lub kremówki to już prędzej.

  4. Witam czy można pominąć cukier?

    • cukiereczek

      Ewelina można, ale krem wówczas straci na smaku ?

  5. Emi

    Czy można wymieszać ten krem z mascarpone i śmietanka?

    • cukiereczek

      Pewnie, że tak ?

      • Emi

        Żelatynę?

        • cukiereczek

          Też można dodać żelatynę.

  6. Kiedy dodajemy masło?

    • cukiereczek

      Gosiu tak jak w przepisie: “Chwilkę podgrzewamy i znowu tuż przed samym zagotowaniem masę ściągamy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia, połączenia się z kremem. “

    • Wypróbowałam…. mniam. Użyłam do tarty. To nic innego jak budyń tylko zamiast mleka masa mango-cytrynowo-żółtkowa. Moje pytanie… czy powinnam zapiekać, żeby zapobiec rozdwajaniu?

      • cukiereczek

        Żeby krem się nie rozdwajał to wystarczy go dobrze zmiksować/wymieszać z masłem. Ale można go też zapiec na tarcie 😉

      • Pulpa mango z puszki jest rzadsza, czy wtedy nie trzeba dodać więcej mąki?

        • cukiereczek

          Myślę, że będzie ok z tą ilością mąki.

  7. Jak można zagęścić ten krem? Chcę go użyć do tortu bezowego.

    • cukiereczek

      Kasiu myślę, że do tortu bezowego nie ma potrzeby zagęszczać tego kremu. Jeśli chcesz go jednak zagęścić to proponuję dodać żelatyny.

  8. Dobry wieczór!
    Mango curd z Pani przepisu już zrobiłam, a teraz pytanie: tort przekładać samym mango curdem czy połączyć z mascarpone ? Pozdrawiam

  9. Dzień dobry,
    czy ilość curdu starczy na dwa przełożenia tortu o średnicy 22cm czy trzeba zwiększyć ilość składników? Jeśli tak, to o ile?:)

    • cukiereczek

      Myślę, że starczy ?

Zostaw odpowiedź