Szarlotka tutti frutti

Rozpoczął się już wrzesień. Powoli nadchodzi jesień. Nic tak nie kojarzy mi się z jesienią jak wypieki z jabłkami. W cyklu “Weekendowej Cukierenki” chce Was zaprosić więc na ciasto z jabłkami. Do przygotowania szarlotki wykorzystałam nie tylko jabłka, ale także brzoskwinie i gruszki. Te owoce świetnie się razem spisały :) Ta egzotyczna szarlotka smakuje wspaniale na ciepło i na zimno. Podałam ją delikatnie podgrzaną z gałką lodów i bitą śmietaną – zachwyciła moich gości :)




Szarlotka tutti frutti

Szarlotka tutti frutti

SKŁADNIKI:

  • CIASTO KRUCHE:
  • 3 szklanki mąki,
  • 5 żółtek,
  • 250g masła,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • PIANKA:
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • NADZIENIE:
  • 2 gruszki,
  • 2 brzoskwinie,
  • 800g jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO KRUCHE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wysypujemy je na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka, chwilkę razem siekamy, a następnie rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (po około 305g każda). Dwie części ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. Trzecią część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (23x28cm). Formę wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodziła. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w gorącym piekarniku przez około 15 minut. Podpieczony spód odstawiamy do przestudzenia.

NADZIENIE: Podczas chłodzenia się kruchego ciasta obieramy owoce ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki. Owoce przekładamy do miski i mieszamy delikatnie z sokiem z cytryny.




PIANKA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier puder w kilku partiach. Gdy cukier się rozpuści wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na podpieczony spód wykładamy owoce, wyrównujemy ich wierzch i posypujemy je równomiernie cynamonem. Na owoce ścieramy jedną część zamrożonego ciasta. Następnie wykładamy pianę z białek. Na wierzch ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę. Gdyby ciasto zaczęło się zbyt mocno spiekać to przykrywamy je folią.

Życzę smacznego  :)

Szarlotka tutti frutti

Szarlotka tutti frutti

10 komentarzy

  1. wspaniałe ciacho :)

  2. Pięknie się listkuje :-)

  3. O matko wygląda cudownie a że szarlotki lubię więc porwałabym kawałek

  4. Wygląda bardzo apetycznie!

  5. Ciasto zrobiłam, jest bardzo dobre. Lubię Twój blog za fajne przepisy i ładne zdjęcia:-) Tylko zastanawia mnie dlaczego w tym przepisie nie ma odwołania do źródła- przykładowo identyczne proporcje, składniki i wykonanie tego ciasta widziałam na blogu Mirabelkowy blog z 2011 r. i nawet je robiłam kiedyś z tamtej strony. Wtedy myślałam, że przepisy są jedynie podobne ale są praktycznie identyczne. Moją intencją na pewno nie jest krytyka Ciebie, może po prostu zapomniałaś dodać źródło. Pozdrawiam.

    • cukiereczek cukiereczek

      Mariolka, dziękuję za komentarz. Tak, składniki nadzienie zaczerpnęłam z bloga Mirabelki. Ale tak się składa, że jestem posiadaczką książeczek Biblioteczek Poradnika Domowego i to właśnie tam natknęłam się na tę szarlotkę. Przepraszam jeśli kogoś uraziłam, nie było to moją intencją. Już jakiś czas temu zaniechałam podawania źródła przepisu. Mogę być za to zganiona, ale taką podjęłam decyzję w związku z przeprowadzką na nową stronę. Źródło podaję teraz rzadko. Bardzo proszę o uszanowanie mojej decyzji. Pozdrawiam

  6. Pyszne ciasto . Mężuś i Córcia byli zachwyceni .

    • cukiereczek cukiereczek

      bardzo mi miło :)

  7. ona

    czy mozna uzyc brzoskwin z puszki?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, ale trzeba je dobrze odsączyć z zalewy.

Zostaw odpowiedź