Puszyste ciasto z rabarbarem

Wreszcie mamy za oknem piękne słońce. Pogoda nie rozpieszcza nas tej wiosny. Nic tak nie osłodzi Wam kapryśnej pogody jak pyszne wiosenne ciasto. Na sklepowych półkach pojawiły się już pierwsze łodygi rabarbaru. Dziś w “Weekendowej Cukierence” częstuję Was prostym i szybkim do przygotowania ciastem z rabarbarem. Ciasto jest słodkie, miękkie i puszyste,  z kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Będzie idealne na podwieczorek wiosenną porą. Sprawdzi się też jako słodka przekąska na drugie śniadanie.

Puszyste ciasto z rabarbarem

Puszyste ciasto z rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 250g rabarbaru,

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ucieramy jajka z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystej masy.




Wówczas wlewamy mleko i masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy (23x28cm). Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)

Uwaga:

1) Do ciasta możemy wsypać więcej cukru – półtorej szklanki, jeśli lubimy słodsze ciasta.

2) Do ciasta możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce.

4 komentarzy

  1. wyszlo pyszne, jak wszystkie przepisy dziekuje bardzo:)

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi miło :P Polecam się na przyszłość :)

  2. rewelacja, wyszło super miękkie i puszyste, nie musiałam stać długo i miksować, super przepis

    • cukiereczek cukiereczek

      KingaW, cieszę się, że ciasto smakowało!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij