Puszyste ciasto z rabarbarem

Wreszcie mamy za oknem piękne słońce. Pogoda nie rozpieszcza nas tej wiosny. Nic tak nie osłodzi Wam kapryśnej pogody jak pyszne wiosenne ciasto. Na sklepowych półkach pojawiły się już pierwsze łodygi rabarbaru. Dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuję Was prostym i szybkim do przygotowania ciastem z rabarbarem. Ciasto jest słodkie, miękkie i puszyste,  z kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Będzie idealne na podwieczorek wiosenną porą. Sprawdzi się też jako słodka przekąska na drugie śniadanie.

Puszyste ciasto z rabarbarem

Puszyste ciasto z rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 250g rabarbaru,

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ucieramy jajka z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystej masy.

Wówczas wlewamy mleko i masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy (23x28cm). Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Uwaga:

1) Do ciasta możemy wsypać więcej cukru - półtorej szklanki, jeśli lubimy słodsze ciasta.

2) Do ciasta możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce.





7 komentarzy

  1. wyszlo pyszne, jak wszystkie przepisy dziekuje bardzo:)

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 😛 Polecam się na przyszłość 🙂

  2. rewelacja, wyszło super miękkie i puszyste, nie musiałam stać długo i miksować, super przepis

    • cukiereczek

      KingaW, cieszę się, że ciasto smakowało!

  3. Nie wiem dlaczego, ale wyszedł mi zakalec 🙁 Pomimo to nie poddam się i jutro spróbuję znów 🙂

  4. Chcę zrobić -puszyste ciasto z rabarbarem ale w formie 25 na 35 cm,ponieważ nie mam takiej małej formy jak tu w przepisie,to o ile mam zwiększyć składniki? Ula

    • cukiereczek

      Myślę, że można zwiększyć o 25%, a nawet zrobić z półtorej porcji. Ewentualnie czas pieczenia się wydłuży.

Pozostaw odpowiedź cukiereczek