Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym

Zapraszam do “Weekendowej Cukierenki” na ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. A to za sprawą pysznego kremu oraz karmelizowanego słonecznika. Ciasto jest proste do przygotowania, nie jest pracochłonne, warto je przygotować na rodzinną uroczystość.
Gorąco polecam, ciasto na pewno skradnie Wasze serca :-)

 

Składniki:

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki  kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • KREM KARMELOWY:
  • 200g miękkiego masła,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • KARMELIZOWANY SŁONECZNIK:
  • 300g łuskanego słonecznika,
  • 120g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki  mleka,
  • PONCZ:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki rumu lub wódki

 

Przygotowanie:

BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Jajka powinny być zimne. Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie łyżką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
PONCZ: Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem.
KREM: Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy około 3 minut na puch. Wówczas dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
KARMELIZOWANY SŁONECZNIK: Do rondelka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło oraz mleko, całość zagotowujemy. Dodajemy słonecznik i gotujemy mieszając około 2 minuty. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę słonecznikową i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Należy pilnować, aby słonecznik się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ma się tylko lekko zarumienić. Słonecznik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i drobno kruszymy.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy jeden z biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu. Rozsmarowujemy na nim 2/3 kremu. Kładziemy drugi biszkopt i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy słonecznikiem. Część słonecznika można wymieszać z kremem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego :)

3 komentarzy

  1. Uwielbiam ciasta z karmelem. Czuje, że mi zasmakuje :))

  2. Wykorzystałam przepis na biszkopt kakaowy, fantastyczny. Ciasto pomimo grubej warstwy kremu było sprężyste i puszyste, nie obsiadło jak to czasem bywa ze zwykłym biszkoptem. Fantastyczne :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Effa bardzo mi miło :) Cieszę się, że biszkopt Ci smakuje :)

Zostaw odpowiedź