Jedząc ostatnie ciastko owsiane z bakaliami wymarzyłam sobie nowy smak. Zapragnęłam, aby moje ciastko nawiązywało do słonecznikowca czyli biszkoptu z kremem karmelowym i karmelizowanym słonecznikiem. Nie czekałam zbyt długo, bo wszystkie składniki miałam w domu. Do wnętrza ciastek dodałam prażone ziarna słonecznika i posiekaną czekoladę karmelową. Kochani, to połączenie jest obłędne! To jedne z najlepszych ciastek owsianych jakie jadłam! Koniecznie wypróbujcie.
Więcej przepisów na ciasteczka owsiane
- Budyniowe ciastka owsiane
- Ciastka owsiane bez pieczenia
- Ciastka owsiane z masłem orzechowym
- Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
Ciastka owsiane z czekoladą karmelową i słonecznikiem mają pyszny karmelowy smak, są słodziutkie i fajnie chrupią.
Ciastka owsiane ze słonecznikiem i czekoladą karmelową
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- 130g mąki pszennej,
- 190g płatków owsianych,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- 115g masła,
- 30g cukru białego,
- 85g cukru brązowego,
- 1 jajko,
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
- DODATKOWO:
- 150g czekolady karmelowej,
- 120g ziaren słonecznika,
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Ziarna słonecznika prażymy przez kilka minut na suchej patelni aż się delikatnie zezłocą. Następnie studzimy. Czekoladę karmelową drobno siekamy.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy słonecznik i posiekaną czekoladę. Mieszamy dokładnie do dobrego połączenia.
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Z ciasta formujemy duże kulki i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Na jednej blaszce układamy osiem kulek i na drugiej również osiem. Ciastka zgniatamy dłonią lub dnem szklanki. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.
Ciastka pieczemy około 10-11 minut tzn. brzeg ciastek powinien się zarumienić, ale środek powinien pozostać ciągle miękki. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego!
Najlepsze ciasteczka owsiane jakie kiedykolwiek robiłam 😊 połączenie słonecznika i czekolady karmelowej jest obłędne 😊
Bardzo dziękuję za miły komentarz ♥️