Ciasto balowe

Dzisiaj w “Weekendowej Cukierence” prezentuje pyszne ciasto warstwowe. Jak tylko spojrzycie na listę składników to od razu pomyślicie, że ciasto jest bardzo słodkie i to prawda. Ale jak mówi mój chłopak, który uwielbia ten wypiek, “ciasto musi być słodkie”. Ciasto godne polecenia chociaż jest dość pracochłonne, wymaga też czasu na przygotowanie kolejnych warstw. Po przygotowaniu ciasto powinno spędzić co najmniej 12 godzin w lodówce, aby ciastka zmiękły. Polecam je gorąco, bo naprawdę jest pyszne, robiłam je już kilka razy i nigdy mnie nie zawiodło :)

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 250g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 puszka masy kajmakowej (500g),
  • 20 herbatników,
  • 20 krakersów,
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 8g żelatyny,
  • cukier puder do smaku,
  • 50g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Do miski wbijamy zimne białka i ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół.
KREM BUDYNIOWY: Następnie przygotowujemy krem budyniowy. Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy, mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Pozostałe mleko wlewamy do miseczki, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy do gotującego się mleka i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy około 2 minuty ciągle mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy.
Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy dalej.
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym i smarujemy połową kremu budyniowego. Układamy drugi blat, nasączamy i smarujemy resztą kremu.
Na kremie układamy herbatniki. Smarujemy je równomiernie masą kajmakową. Na masie kajmakowej układamy krakersy.
MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wlewamy ciurkiem żelatynę i mieszamy. Ubitą śmietanę wykładamy na krakersy.
Całość odstawiamy na noc do lodówki, aby ciastka zmiękły.
Przed podaniem ciasto posypujemy stratą białą czekoladą. Smacznego ;)

2 komentarzy

  1. To ciasto jest przepyszne! Według mnie nie ma lepszego. Wygląda na skomplikowane jednak przygotowuje się je szybko i nie trzeba być przy tym “wielkim cukiernikiem”. Ma jednak jedną “wadę”, po jego spróbowaniu staniecie się bardzo wybredni. Wszelkiego rodzaju kupne ciasta z cukierni, po prostu przestaną wam smakować. Cukiereczku, dzięki za fantastyczne przepisy :D

    • cukiereczek cukiereczek

      Michał, mnie już ciasta z cukierni nie smakują odkąd piekę własne :) Dziękuję za miły komentarz, widzę, że jesteś wielkim fanem ciasta balowego ;) Trzymaj tak dalej :D Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź