Witam w "Weekendowej Cukierence"
Zapraszam dzisiaj na przepyszną karnawałową przekąskę czyli chrust lany. Jego smak przypomina troszkę pączka, a troszkę zwykłe faworki, jest czymś pomiędzy. Jego przygotowanie nie trwa długo, a smakuje naprawdę wybornie. Dużo radości daje smażenie takiego chrustu. Uwielbiam "malować" ciastem po oleju tworząc wzory, a każdy z nich wychodzi inny 
W zdjęciu brała udział moja siostra Justyna. Polecam gorąco te chruściki na karnawał i nie tylko...
W zdjęciu brała udział moja siostra Justyna. Polecam gorąco te chruściki na karnawał i nie tylko...
SKŁADNIKI:
- 3 jajka (osobno białka i żółtka),
- 1 cukier waniliowy,
- 200g mąki,
- 150ml mleka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka wódki,
- olej do smażenia,
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy stopniowo mleko, wódkę i mąkę i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę przekładamy do ciasta i mieszamy. Można wymieszać na małych obrotach miksera bądź łyżką. W rondelku rozgrzewamy olej.
Ciasto przekładamy np. do butelki z małym otworem. Ja posłużyłam się szprycą z końcówką do nabijania pączków. Ciasto lejemy na rozgrzany olej tworząc wzory. Smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Wódkę można zastąpić octem.
Wódkę można także pominąć, ale dzięki niej ciasto wchłania mniej tłuszczu.
ale cudne
Idę je smażyć
Już nie mogę się doczekać jak je zjem
mniam 
koniecznie podziel się opinią po spróbowaniu
smacznego 
Wyszły znakomite, palce lizać
szkoda, że usmażyłam tylko jedną porcję :/
Czy mogę do nalewania użyć butelki po keczapie czy raczej z cienka będzie?
Myślę, że butelka po ketchupie będzie dobra
Szybkie, latwe i naprawde pyszne!!! Polecam!!!
Nati, dzięki za komentarz
cieszę się, że smakowały 
Właśnie zrobiłam, wyszły wspaniałe . Dziękuję za przepis i na pewno zagoszczą u nas na stałe.
Ich bardzo miło mi to słyszeć
Ciepło pozdrawiam i zapraszam do smakowania pozostałych przepisów 
Ile oleju potrzeba na usmazenie z porcji i w garnku czy na głębszej patelni?
Ja swoje smażyłam w małym garnku, ale można też w głębszej patelni. Nie potrzeba aż tyle oleju co np. do pączków, bo chrust lany pływa praktycznie po wierzchu. Myślę, że na wysokość 2-3 cm można wlać olej.
Zdjęcie nadesłała Pani Irena A.-C.
Zdjęcie nadesłała Pani Renata Ż.
“a również robiłam lany chrust wyszedł pyszny i bardzo szybko znikł :)”
Zdjęcie przesłała Pani Magdalena Sz.
“rewelacyjnie smakowały
szybko się robi ale i szybko znikają z talerza :)”
Zdjęcie nadesłała Pani Ania W.
“przygotowałam chrust lany według Twojego przepisu:)”
Idealne, proste w wykonaniu i mega smaczne:))
Pani Kasiu, jakie śliczne chruściki
super, że smakowały 
Ekspresowe i pyszne!
Bardzo mi miło
Ciasto lałam z butelki
Pięknie wyglądają
Pięknie wyszły
Czy mleko krowie można zastąpić roślinnym?
Kozka myślę, że powinno się udać z innym mlekiem np. migdałowym czy owsianym
Super. Bardzo szybki przepis ?
Paulina jakie piękne ?
Mozna zrobic dzien wczesniej? czy najlepsze sa swieze?
pozdrawiam
Klaudia oczywiście najlepsze są świeże, ale następnego dnia też dobrze smakują
Kto widzi tu łabędzia?
PYSZNY CHRUŚCIK! Polecam 
Piękne <3