Tłusty Czwartek już za 3 dni. Zapraszam Cię z tej okazji na najmodniejsze pączki w tym sezonie - z nadzieniem Lotus Biscoff. Pokochałam te korzenne, karmelowe ciasteczka i krem od pierwszego kęsa. Przygotowałam z nimi m.in. ciasto czekoladowe i serniki. Sprawdziły się również świetnie jako nadzienie do pączków.
Krem do nadziania pączków to puszysty krem śmietankowy wzbogacony o dodatek kremu Lotus Biscoff. Natomiast polewa to rozpuszczony gotowy krem Lotus. Jeszcze tylko odrobina śmietanki do dekoracji, ciasteczko i gotowe. Piękne, pyszne, znakomite pączki! Polecam!
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne pączki
- Wszystkie składniki na pączki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mleko, w którym rozpuszczamy drożdże, powinno być letnie. Nie może być gorące.
- Po dodaniu mąki i roztopionego masła ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Możemy je wyrabiać ręcznie lub maszyną z hakiem do ciasta drożdżowego. To długie wyrabianie zaowocuje jasną obrączką na pączkach.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozwalamy mu spokojnie wyrastać. Po 1-2 godzinach powinno podwoić swoją objętość. To długie wyrastanie zaowocuje jasną obrączką na pączkach.
- Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i wyrabiamy jeszcze przez 2 minuty. Następnie formujemy pączki i zostawiamy je do ponownego wyrastania. Ten moment jest bardzo ważny. Jeśli pączek ładnie wyrośnie to będzie pływał na powierzchni tłuszczu i po odwróceniu go na druga stronę uzyskamy jasną obrączkę.
- Tłuszczu do smażenia pączków powinno być około 1,5 litra. Pączki smażymy w większym garnku, aby mogły swobodnie pływać w tłuszczu.
- Tłuszcz powinien być rozgrzany do temperatury 175 stopni. Najlepiej sprawdzać temperaturę za pomocą termometru. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz.
- Ciasto na pączki można przygotować także wieczorem i pozostawić je w lodówce do wyrastania na noc. Następnego dnia ciasto należy ocieplić przez 30 minut w temperaturze pokojowej, uformować pączki i pozostawić je do wyrośnięcia.
Więcej przepisów na pączki
Puchate i miękkie pączki wypełnione kremem śmietankowym z dodatkiem kremu Lotus Biscoff, oblane rozpuszczonym kremem Lotus, z dekoracją z bitej śmietany i ciasteczka. Obłędne w smaku!
Pączki z kremem Lotus Biscoff
SKŁADNIKI (15-20 sztuk):
- PĄCZKI:
- 550g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 1 szklanki ciepłego mleka,
- 1/3 szklanki cukru (70g),
- 80g masła,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka spirytusu lub wódki,
- 1/3 łyżeczki soli,
- Tłuszcz do głębokiego smażenia,
- KREM DO NADZIANIA:
- 250g kremu Lotus BIscoff,
- 200g serka mascarpone,
- 200g śmietany kremówki 36%,
- DODATKOWO:
- 200g kremu Lotus Biscoff,
- DEKORACJA:
- 200g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- kilka ciasteczek Lotus,
PRZYGOTOWANIE:
PĄCZKI: Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka-kilkanaście minut aż zacznie pracować.
*Można użyć 14g suszonych drożdży. Wówczas nie ma potrzeby już robienia rozczynu.
Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce ucieramy jajka i żółtka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy alkohol i rozpuszczone masło.
Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.
W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.
Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni. Jak usmażyć idealne pączki przeczytasz tutaj:
JAK SMAŻYĆ PĄCZKI?
Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Pączki studzimy na kratce. Krem do nadziania przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania. Nadziewamy nim każdego pączka.
Krem Lotus Biscoff przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofali przez 5 sekund. Mieszamy. Znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Po 10-15 sekundach krem się upłynni. Jeśli nie masz mikrofali to krem Lotus podgrzej w kąpieli wodnej. Pączki maczamy w kremie. Czekamy aż nadmiar polewy spłynie i odstawiamy pączka na talerz.
Gdy polewa całkowicie zastygnie to pączki dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem pudrem (200g) za pomocą szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (wilton 1M). W każdego pączka wkładamy kawałek ciasteczka. Dekorujemy pokruszonym ciasteczkiem.
*Z uwagi na krem ze śmietaną i serkiem pączki przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy je przez podaniem około 1 godziny, aby się ociepliły.
KREM DO NADZIANIA:
1 sposób: Do miski wkładamy serek mascarpone i krem Lotus Biscoff. Miksujemy krótko do połączenia i uzyskania gładkiego kremu. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z kremem.
2 sposób: Krem Lotus Biscoff wcześniej schładzamy w lodówce. Umieszczamy w misce miksera wszystkie składniki u ubijamy na puszysty krem.
Gotowy krem przekładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy nim pączki.
Wyszly obledne🤤🤩
Bardzo dziękuję ♥️ Piękne!