Pączki z kremem Lotus Biscoff

Tłusty Czwartek już za 3 dni. Zapraszam Cię z tej okazji na najmodniejsze pączki w tym sezonie - z nadzieniem Lotus Biscoff. Pokochałam te korzenne, karmelowe ciasteczka i krem od pierwszego kęsa. Przygotowałam z nimi m.in. ciasto czekoladowe i serniki. Sprawdziły się również świetnie jako nadzienie do pączków.

Krem do nadziania pączków to puszysty krem śmietankowy wzbogacony o dodatek kremu Lotus Biscoff. Natomiast polewa to rozpuszczony gotowy krem Lotus. Jeszcze tylko odrobina śmietanki do dekoracji, ciasteczko i gotowe. Piękne, pyszne, znakomite pączki! Polecam!

Pączki z kremem Lotus Biscoff

Pączki z kremem Lotus Biscoff

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne pączki

  1. Wszystkie składniki na pączki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mleko, w którym rozpuszczamy drożdże, powinno być letnie. Nie może być gorące.
  3. Po dodaniu mąki i roztopionego masła ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Możemy je wyrabiać ręcznie lub maszyną z hakiem do ciasta drożdżowego. To długie wyrabianie zaowocuje jasną obrączką na pączkach.
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozwalamy mu spokojnie wyrastać. Po 1-2 godzinach powinno podwoić swoją objętość. To długie wyrastanie zaowocuje jasną obrączką na pączkach.
  5. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i wyrabiamy jeszcze przez 2 minuty. Następnie formujemy pączki i zostawiamy je do ponownego wyrastania. Ten moment jest bardzo ważny. Jeśli pączek ładnie wyrośnie to będzie pływał na powierzchni tłuszczu i po odwróceniu go na druga stronę uzyskamy jasną obrączkę.
  6. Tłuszczu do smażenia pączków powinno być około 1,5 litra. Pączki smażymy w większym garnku, aby mogły swobodnie pływać w tłuszczu.
  7. Tłuszcz powinien być rozgrzany do temperatury 175 stopni. Najlepiej sprawdzać temperaturę za pomocą termometru. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz.
  8. Ciasto na pączki można przygotować także wieczorem i pozostawić je w lodówce do wyrastania na noc. Następnego dnia ciasto należy ocieplić przez 30 minut w temperaturze pokojowej, uformować pączki i pozostawić je do wyrośnięcia.
Pączki z kremem Lotus Biscoff

Pączki z kremem Lotus Biscoff

Więcej przepisów na pączki

Pączki z kremem Lotus Biscoff

Pączki z kremem Lotus Biscoff

Puchate i miękkie pączki wypełnione kremem śmietankowym z dodatkiem kremu Lotus Biscoff, oblane rozpuszczonym kremem Lotus, z dekoracją z bitej śmietany i ciasteczka. Obłędne w smaku!

Pączki z kremem Lotus Biscoff

SKŁADNIKI (15-20 sztuk):

  • PĄCZKI:
  • 550g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 1 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/3 szklanki cukru (70g),
  • 80g masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • Tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • KREM DO NADZIANIA:
  • 250g kremu Lotus BIscoff,
  • 200g serka mascarpone,
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • DODATKOWO:
  • 200g kremu Lotus Biscoff,
  • DEKORACJA:
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • kilka ciasteczek Lotus,

PRZYGOTOWANIE:

PĄCZKI: Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka-kilkanaście minut aż zacznie pracować.

*Można użyć 14g suszonych drożdży. Wówczas nie ma potrzeby już robienia rozczynu.

Przygotowanie rozczynu do pączków pieczonych.

Przygotowanie rozczynu do pączków pieczonych.

Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce ucieramy jajka i żółtka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy alkohol  i rozpuszczone masło.

Przygotowanie ciasta drożdżowego na pączki

Przygotowanie ciasta drożdżowego na pączki

Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).

Ciasto odstawiamy do podrośnięcia.

Ciasto odstawiamy do podrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.

W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.

Pączki zostawiamy do napuszenia

Pączki zostawiamy do napuszenia

Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni. Jak usmażyć idealne pączki przeczytasz tutaj:

JAK SMAŻYĆ PĄCZKI?

Jak smażyć pączki

Jak smażyć pączki

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Pączki studzimy na kratce. Krem do nadziania przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania. Nadziewamy nim każdego pączka.

Krem Lotus Biscoff przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofali przez 5 sekund. Mieszamy. Znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Po 10-15 sekundach krem się upłynni. Jeśli nie masz mikrofali to krem Lotus podgrzej w kąpieli wodnej. Pączki maczamy w kremie. Czekamy aż nadmiar polewy spłynie i odstawiamy pączka na talerz.

Gdy polewa całkowicie zastygnie to pączki dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem pudrem (200g) za pomocą szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (wilton 1M). W każdego pączka wkładamy kawałek ciasteczka. Dekorujemy pokruszonym ciasteczkiem.

*Z uwagi na krem ze śmietaną i serkiem pączki przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy je przez podaniem około 1 godziny, aby się ociepliły.

Pączki z kremem Lotus Biscoff

Pączki z kremem Lotus Biscoff

KREM DO NADZIANIA:

1 sposób: Do miski wkładamy serek mascarpone i krem Lotus Biscoff. Miksujemy krótko do połączenia i uzyskania gładkiego kremu. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z kremem.

2 sposób: Krem Lotus Biscoff wcześniej schładzamy w lodówce. Umieszczamy w misce miksera wszystkie składniki u ubijamy na puszysty krem.

Gotowy krem przekładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy nim pączki.

Pączki z kremem Lotus Biscoff

Pączki z kremem Lotus Biscoff

Jeśli przygotujesz pączki z kremem Lotus Biscoff to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Ola

    Wyszly obledne🤤🤩

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️ Piękne!

Zostaw odpowiedź