Zupa truskawkowa z naleśnikami

Truskawki coraz tańsze więc trzeba korzystać i przygotowywać pyszności z nimi. Dziś chcę Wam zaproponować pyszną, bardzo aromatyczną zupę truskawkową.
Zupa jest bardzo aromatyczna, na pewno zasmakuje osobom lubiącym smak i aromat korzennych przypraw, a w dodatku jest bardzo sycąca, z uwagi na dodatek naleśników.
Polecam ją gorąco 🙂
Składniki:

  • truskawki 500g,
  • sok porzeczkowy 350ml,
  • 3 goździki,
  • cukier 120g,
  • cynamon 1/2 łyżeczki,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki,
  • olejek waniliowy,
  • 2-3 naleśniki,
  • serek śmietankowy 75g,
  • cukier 3 łyżeczki,
  • kilka listków mięty
Przygotowanie:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Do garnka wlewamy sok, dodajemy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, skórkę z pomarańczy, goździki, całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy truskawki i gotujemy jeszcze 4 minuty. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy goździki i wlewamy kilka kropel olejku waniliowego.

Całość miksujemy za pomocą blendera. Serek mieszamy z cukrem i porwanymi na mniejsze części listkami mięty. Serkiem smarujemy naleśniki, zwijamy je w rulon i kroimy w plasterki, które nakłuwamy na wykałaczkę. Zupę podajemy na ciepło. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź