Kluski leniwe pełnoziarniste

Przedstawiam przepis na kluski leniwe w zdrowszej wersji. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, uformować wałki i pokroić je na kluski. Krótkie gotowanie i pyszny obiad mamy gotowy. Jeśli nie jesteś na diecie to możesz podać je z zasmażaną bułką tartą na maśle lub z kwaśną śmietaną i cukrem. Jeśli zaś liczysz kalorie to podaj je oprószone cynamonem, polane odrobiną masełka, z dodatkiem świeżych owoców lub duszonych jabłek, gruszek. Duża ilość białka oraz błonnik obecny w mące pełnoziarnistej sprawią, że po takim obiedzie będziesz dłużej syty. Smacznego!

Kluski leniwe pełnoziarniste

Kluski leniwe pełnoziarniste

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (z wiaderka),
  • 2 jajka,
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 1 łyżka cukru pudru/ pudru z ksylitolu,
  • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Ser mieszamy z cukrem pudrem/pudrem z ksylitolu i jajkami. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.

Z ciasta formujemy cienkie wałki grubości 2cm. Kroimy je ostrym nożem na ukośne kluski.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wkładamy kluski partiami na gotującą się wodę i gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia.

Podajemy posypane cynamonem i polane odrobiną roztopionego masła. Można je podać ze świeżymi owocami lub duszonymi np. gruszką, jabłkiem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasta nie podsypujemy dużą ilością mąki. Dzięki temu kluseczki wyjdą delikatne.

2) Kluski sprawdzą się także przy cukrzycy ciążowej.

Kluski leniwe pełnoziarniste

Kluski leniwe pełnoziarniste





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź