Przedstawiam przepis na kluski leniwe w zdrowszej wersji. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, uformować wałki i pokroić je na kluski. Krótkie gotowanie i pyszny obiad mamy gotowy. Jeśli nie jesteś na diecie to możesz podać je z zasmażaną bułką tartą na maśle lub z kwaśną śmietaną i cukrem. Jeśli zaś liczysz kalorie to podaj je oprószone cynamonem, polane odrobiną masełka, z dodatkiem świeżych owoców lub duszonych jabłek, gruszek. Duża ilość białka oraz błonnik obecny w mące pełnoziarnistej sprawią, że po takim obiedzie będziesz dłużej syty. Smacznego!
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (z wiaderka),
- 2 jajka,
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
- 1 łyżka cukru pudru/ pudru z ksylitolu,
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Ser mieszamy z cukrem pudrem/pudrem z ksylitolu i jajkami. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta formujemy cienkie wałki grubości 2cm. Kroimy je ostrym nożem na ukośne kluski.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wkładamy kluski partiami na gotującą się wodę i gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia.
Podajemy posypane cynamonem i polane odrobiną roztopionego masła. Można je podać ze świeżymi owocami lub duszonymi np. gruszką, jabłkiem.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Ciasta nie podsypujemy dużą ilością mąki. Dzięki temu kluseczki wyjdą delikatne.
2) Kluski sprawdzą się także przy cukrzycy ciążowej.