Gdy za oknem szaro buro, zimno... nic tak nie poprawia i nie rozgrzewa jak pyszne zupki 😉
Miseczka takiej dobrej zupki i już jesteśmy w lepszym humorze 🙂
Najczęściej wybieram zupy kremy, bo można je pić wprost z kubka. Tym razem chciałam zjeść coś bardziej treściwego, padło na zupę z soczewicą i kuskusem. Wzbogacona jeszcze o dodatek papryki smakuje wyśmienicie, spróbujcie koniecznie 😉
Składniki:
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula
- 3 łyżki czerwonej soczewicy,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 liść laurowy,
- 1 litr bulionu,
- 2 papryki,
- 4 łyżki kaszy kuskus,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- tymianek,
- rozmaryn,
- oregano
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy wszystko razem. Do garnka wlewamy połowę bulionu, dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, puszkę pomidorów wraz zalewą, soczewicę i liść laurowy. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka, około 30 minut stopniowo podlewając resztą bulionu.
W międzyczasie paprykę kroimy w drobną kostkę. Po 20 minutach dodajemy paprykę, po szczypcie oregano, rozmarynu i tymianku oraz paprykę słodką i ostrą. Całość doprawiamy do smaku jeszcze solą i pieprzem. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy kuskus i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby kuskus napęczniał. Zupa bardzo ładnie prezentuję się z dodatkiem koperku lub natki. Życzę smacznego 🙂