Wiosenna zupa z młodymi ziemniakami, szparagami i fetą

Dziś prezentuję Wam kolejną propozycję na danie ze szparagami. Jest to delikatna w smaku i szybka do przygotowania zupa. Mamy w niej tylko szparagi i młode ziemniaki, ale dzięki podaniu jej z fetą i zieleniną stają się bardzo wykwintną potrawą. Polecam ją na lekki wiosenny obiad. Z podanych proporcji uzyskamy 4 porcje.

Wiosenna zupa ze szparagami, młodymi ziemniakami i fetą

Wiosenna zupa ze szparagami, młodymi ziemniakami i fetą

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 250g zielonych szparagów (1/2 pęczka),

  • 500g młodych ziemniaków,

  • 2 łyżki masła,

  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,

  • 4 szklanki bulionu warzywnego,

  • 2 łyżki posiekanego koperku do podania,

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku do podania,

  • 1/3 łyżeczki kurkumy,

  • 200g śmietany 18%,

  • 120g sera feta,

  • Sól,

  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1cm. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie kroimy je w ukośne plastry (główki zachowujemy w całości).

W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wkładamy ziemniaki i smażymy je często mieszając przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie wlewamy bulion, dodajemy kurkumę i całość zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem przez około 10-15 minut do miękkości ziemniaków.

Gdy ziemniaki będą miękkie wówczas dodajemy szparagi. Gotujemy razem 1 minutę.

Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z zupy, aby ją zahartować. Śmietanę wlewamy do garnka z zupą i mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku. Uważamy z solą, bo ser feta jest już słony.




Zupę rozlewamy do miseczek. Każdą porcję podajemy z serem feta, koperkiem i szczypiorkiem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Poza sezonem na szparagi możemy użyć fasolki szparagowej.

Wiosenna zupa ze szparagami, młodymi ziemniakami i fetą

Wiosenna zupa ze szparagami, młodymi ziemniakami i fetą

Przepis na podstawie strony Kwestia Smaku.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij