Barszcz czerwony (bez zakwasu)

Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Podajemy go z uszkami, pasztecikami, pierogami lub wytrawnym ciastem. Piękny i głęboki kolor barszcz uzyskuje poprzez dodanie cukru i octu. Barszcz bez zakwasu jest dość szybki do przygotowania, nie wymaga długiego gotowania. Jako dodatek polecam do niego: krokiety z grzybami, paszteciki z mięsem, paszteciki z grzybami, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami.

Już niedługo pokaże Wam przepis na pyszne wytrawne ciasto z mięsem oraz kolejne paszteciki.

SKŁADNIKI(16 porcji):

  • 6 dużych marchewek,
  • 2 duże pietruszki,
  • 1 duży por (jasna część),
  • 1 seler,
  • Po 2 gałązki naci selera i pietruszki,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 1,5-2kg buraków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 4,5 litra wody,
  • Ocet / sok z cytryny
  • Cukier,
  • Majeranek,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, pora, nacie) umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy odcedzone suszone grzyby, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu i sól. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 1 h (od momentu zagotowania).

Gdy warzywa się gotują to obieramy buraki i kroimy je w plastry. Jabłko kroimy w plastry, usuwamy z niego gniazda nasienne. Czosnek obieramy i kroimy w grube plastry. Gotowy wywar przecedzamy przez sito. Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone buraki, czosnek, jabłko oraz wsypujemy 2 łyżeczki cukru i dodajemy 2 łyżki octu lub soku z cytryny. Buraki powinny być całkowicie przykryte. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 24h. Gdy wywar ostygnie wówczas umieszczamy go w lodówce.

Następnego dnia wywar zagotowujemy. Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy wszystkie składniki i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny, cukrem oraz majerankiem roztartym między palcami (majeranek dodajemy pod koniec przyprawiania).

Ilość przypraw dodajemy według własnego smaku.

Życzę smacznego!

Uwaga:
1) Moc barszczu zależy od ilości i jakości buraków. Gdyby barszcz wydał nam się za mocny to wówczas rozcieńczamy go przegotowaną wodą.

2) Suszone grzyby pozostałe z barszczu możemy wykorzystać do przygotowania uszek.

3) Niektóre z ugotowanych warzyw możemy wykorzystać do sałatki warzywnej.

4) Część wody możemy zastąpić wodą z moczenia suszonych grzybów.





9 komentarzy

  1. Przepis zapowiada sie swietnie. Mam zamiar zrobic go w tym roku na swieta. Powiedz mi prosze jak duzo wody wlac w pierwszym etapie?

    • cukiereczek

      Suszone grzyby zalewamy minimalna ilością wody tak, aby woda he zakryła. Natomiast warzywa zalewamy 4 5l wody. Smacznego ?

  2. Czy można dac np.porcje rosołowa do wywaru,do warzyw?

    • cukiereczek

      Myślę, że tak.

  3. Przepyszny barszcz 🙂 pachnie w całym domu 🙂

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje ?

  4. Barszczyk pyszny robię go już kolejny raz

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

Zostaw odpowiedź