Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Podajemy go z uszkami, pasztecikami, pierogami lub wytrawnym ciastem. Piękny i głęboki kolor barszcz uzyskuje poprzez dodanie cukru i octu. Barszcz bez zakwasu jest dość szybki do przygotowania, nie wymaga długiego gotowania. Jako dodatek polecam do niego: krokiety z grzybami, paszteciki z mięsem, paszteciki z grzybami, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami.
Już niedługo pokaże Wam przepis na pyszne wytrawne ciasto z mięsem oraz kolejne paszteciki.
SKŁADNIKI(16 porcji):
- 6 dużych marchewek,
- 2 duże pietruszki,
- 1 duży por (jasna część),
- 1 seler,
- Po 2 gałązki naci selera i pietruszki,
- 30 g suszonych grzybów,
- 1,5-2kg buraków,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 kwaśne jabłko,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 10 ziarenek pieprzu,
- 4,5 litra wody,
- Ocet / sok z cytryny
- Cukier,
- Majeranek,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Gdy warzywa się gotują to obieramy buraki i kroimy je w plastry. Jabłko kroimy w plastry, usuwamy z niego gniazda nasienne. Czosnek obieramy i kroimy w grube plastry. Gotowy wywar przecedzamy przez sito. Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone buraki, czosnek, jabłko oraz wsypujemy 2 łyżeczki cukru i dodajemy 2 łyżki octu lub soku z cytryny. Buraki powinny być całkowicie przykryte. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 24h. Gdy wywar ostygnie wówczas umieszczamy go w lodówce.
Następnego dnia wywar zagotowujemy. Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy wszystkie składniki i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, octem lub sokiem z cytryny, cukrem oraz majerankiem roztartym między palcami (majeranek dodajemy pod koniec przyprawiania).
Ilość przypraw dodajemy według własnego smaku.
Życzę smacznego!
2) Suszone grzyby pozostałe z barszczu możemy wykorzystać do przygotowania uszek.
3) Niektóre z ugotowanych warzyw możemy wykorzystać do sałatki warzywnej.
4) Część wody możemy zastąpić wodą z moczenia suszonych grzybów.
Przepis zapowiada sie swietnie. Mam zamiar zrobic go w tym roku na swieta. Powiedz mi prosze jak duzo wody wlac w pierwszym etapie?
Suszone grzyby zalewamy minimalna ilością wody tak, aby woda he zakryła. Natomiast warzywa zalewamy 4 5l wody. Smacznego ?
Dziekuje ??
Czy można dac np.porcje rosołowa do wywaru,do warzyw?
Myślę, że tak.
Przepyszny barszcz 🙂 pachnie w całym domu 🙂
Cieszę się, że smakuje ?
Barszczyk pyszny robię go już kolejny raz
Bardzo mi miło 🙂