Tak jak już wspominałam wczoraj na moim blogu w tym tygodniu królują pierogi. Pokazałam Wam już wczoraj pierożki ze szpinakiem i ricottą, a dziś wersja bardzo klasyczna czyli pierogi z mięsem. Na pewno je znacie i lubicie. Ja je wręcz uwielbiam 🙂
Najczęściej podaje je z czerwonym barszczem. Będzie pasowała do nich również podsmażona cebulka.
Już jutro zapraszam Was na pyszne pierogi z dynią 🙂
Składniki:
- CIASTO:
- 500 g mąki,
- 2 łyżki oliwy,
- letnia woda
- FARSZ:
- łopatka 1/2kg,
- 1 cebula,
- bulion,
- sól,
- pieprz,
- lubczyk
Przygotowanie:
FARSZ: Mięso gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy mięso wystygnie kroimy je w grubszą kostkę i mielimy w maszynce razem z cebulą. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem do smaku. Jeśli będzie za suche dodajemy do niego kilka łyżek bulionu powstałego podczas gotowania mięsa.
CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę,tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypujemy mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można użyć maszynki do pierogów lub lepić ręcznie. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego 🙂
Kolejne pierogi z pani przepisu i kolejne pyszne. Polecam
Pycha 😉