Krokiety z maślakami

W tamtym tygodniu częstowałam Was pasztecikami więc przyszedł czas na krokiety z grzybami. Jest to bardzo prosty i smaczny sposób na wiligijne danie czy też odświętny obiad. Takie krokiety podane z czerwonym barszczem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.




Ponieważ są łatwe proste do przygotowania na pewno wrócicie do nich nie raz, polecam gorąco 🙂

Składniki:
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki wody,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • 400g mrożonych ugotowanych maślaków,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,

 

Przygotowanie:
 
Do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajko i mąkę i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki. Grzyby rozmrażamy i siekamy drobno. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Smażymy całość razem około 5-10 minut doprawiając farsz do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Na naleśniku układamy 1 łyżkę farszu, zwijamy jego brzegi formując kształt krokieta. Krokiety maczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na rumiano ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem, Smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź