Carbonara to sztandarowa potrawa kuchni włoskiej. Jest to makaron z boczkiem w sosie, który powstaje ze ściętych jajek. To tradycyjne włoskie danie wzbogaciłam o kremowy serek mascarpone. Przepis na takie danie znalazłam na opakowaniu serka mascarpone. Ilekroć kupowałam ten serek obiecywałam sobie, że następnym razem przygotuje właśnie taką carbonarę. Po długim czasie, ale udało mi się ją przygotować. Wyszła naprawdę pyszna. A przy tym jest bardzo szybka do przygotowania.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 150g wędzonego boczku parzonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki tartego parmezanu (lub garna padano),
- 300g makaronu spaghetti,
- 250g serka mascarpone,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Boczek kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki. 2 całe jajka i jedno żółtko wbijamy do miseczki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i ucieramy je mikserem przez kilka minut. Następnie dodajemy mascarpone łyżka po łyżce i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy 2 łyżki startego parmezanu i mieszamy do połączenia.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy boczek i smażymy go kilka minut na rumiano na średnim ogniu. Wówczas dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilkanaście sekund. Zmniejszamy ogień na mniejszy i dodajemy makaron. Mieszamy całą zawartość patelni. Następnie makaron polewamy masą jajeczną i mieszamy. Jajka nie mogą się całkowicie ściąć. Mają zgęstnieć i utworzyć gęsty sos. Danie jest gotowe. Wykładamy je na talerze i posypujemy resztą sera parmezan.
Możemy dodatkowo posypać całość posiekaną natką pietruszki i oprószyć pieprzem.
Sos z makaronem podajemy od razu.
Życzę smacznego 🙂
Uwielbiam włoskie specjały. Gorąco polecam przepis. Danie nie wymaga dużo czasu a jest przepyszne!!! Opcjonalnie do boczku dodałbym troszkę cebulki. Ale i bez tego jest świetne.
Cieszę się bardzo, że smakowało 🙂 Pozdrawiam Was ciepło 😀
Bombowy przepis. szybko, pysznie i ekonomicznie.
Polecam!
Cieszę się, że smakowało ?