Solianka to tradycyjna zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej, tudzież ukraińskiej. Na blogu do tej pory prezentowałam Wam dwie inne zupy rosyjskie: barszcz małorosyjski i rassolnik.

Solianka ma słono-kwaśny smak. Jest gęsta, sycąca, bogata w różne rodzaje mięsa. Zasmakuje wielbicielom zupy ogórkowej, bo jej kwaśny smak uzyskujemy poprzez dodanie kiszonych ogórków, a także zalewy z kiszenia. Słoność zapewniają kiszone ogórki, oliwki i kapary. Solianka podawana jest z kleksem śmietany i plasterkiem cytryny.

Jej wielkim wielbicielem jest mój szef Marcin. To właśnie on pierwszy zainteresował mnie tą zupą. Miałam okazję próbować jej w kilku restauracjach i zawsze bardzo mi smakowała. Co ciekawe solianka występuję także w wersji rybnej i grzybowej.

Solianka

Solianka

SKŁADNIKI:

  • 300g wołowiny,
  • 300g łopatki wieprzowej,
  • 80g kiełbasy,
  • 150g wędzonego chudego boczku,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 por,
  • Kawałek selera,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 10 szklanek wody,
  • 5 kiszonych ogórków,
  • ½-1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych,
  • 160g koncentratu pomidorowego,
  • 10 zielonych oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • DO PODANIA:
  • śmietana 18%,
  • koperek,
  • Cytryna,

PRZYGOTOWANIE:

Do dużego garnka wkładamy wołowinę, łopatkę, obrane warzywa korzeniowe (marchewki, pietruszkę, selera), pora, jedną cebulę, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 3 godziny. Woda ma tylko delikatnie bulgotać. Po upływie tego czasu wywar przecedzamy przez sito. Warzywa nie będą już potrzebne. Natomiast mięso kroimy lub rozrywamy między palcami na drobniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki. Oliwki kroimy w plasterki. Kiełbasę i wędzony boczek kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 1 minutę. Zawartość patelni przekładamy do wywaru. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę z boczkiem i przekładamy do wywaru. Następnie na patelnię wkładamy 1 łyżkę masła i dodajemy ogórki. Smażymy je chwilkę aż cała woda z nich wyparuję. Ogórki dodajemy do garnka. Do garnka dodajemy także mięso (wieprzowinę i łopatkę). Całość zagotowujemy. Dodajemy stopniowo zalewę z ogórków oraz oliwki, zagotowujemy. Zalewę z ogórków dodajemy stopniowo, bo ona decyduje o kwaśności zupy. Dolewamy jej na początku ½ szklanki, a jeśli zupa będzie mało kwaśna to dodajemy jeszcze. Zupa powinna mieć słony i kwaśny smak. Zupę doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, plasterkiem cytryny, posypaną koperkiem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Do zupy można dodać także kapary oraz paprykę pokrojoną w kostkę.

Solianka

Solianka





6 komentarzy

  1. Pyszna zupka ?

    • cukiereczek

      Dziękuję! ?

      • Do tej pory solianke jadałam tylko w restauracji z wschodnią kuchnią. Baaardzo lubię jej smak. Gdy zobaczyłam przepis na blogu wiedziałam, że muszę spróbować ją zrobić. Wyszła pyszna! Teraz czekam na przepis na soliankę z grzybami – moją ulubioną:)

        • cukiereczek

          Monika dziękuję za miłe słowa ❤️
          W takim razie jesienią muszę przygotować wersję grzybową ?

          • Od kiedy zaczelam robić soliankę korzystam tylko z tego przepisu ! Najlepszy ?

          • cukiereczek

            Bardzo dziękuję ? Miło mi!

Pozostaw odpowiedź Monika